VENEZUELA. Goldman Sachs har kommit överens med Venezuela om att köpa obligationer i det krisande landet. Men oppositionen rasar mot president Nicolás Maduro och storbanken som man menar försöker sko sig på Venezuelas lidande.

Lloyd Blankfein.

I Venezuela är den socialistiske presidenten Nicolás Maduro, som efterträdde Hugo Chavez 2013, hårt åsatt. Under de senaste åren har landet försatts i en djup ekonomisk kris och riskerar en kommande systemkollaps. Över 60 personer har omkommit i protesterna mot Maduro och hans regering under de senaste två månaderna.

I måndags meddelade Goldman Sachs att man hade investerat i Venezuela genom köp av obligationer i det statliga oljebolaget PDVSA. Affären har kritiserats av människorättsaktivister som anklagar Goldman Sachs för att samarbeta med Nicolás Maduro, som anklagas för att bryta mot mänskliga rättigheter, och av den politiska oppositionen i landet, rapporterar Fortune.

— Det är uppenbart att Goldman Sachs bestämt sig för att tjäna snabba pengar på det venezuelanska folkets lidande, säger Julio Borges, ledare för den oppositionsstyrda kongressen, i ett brev Goldman Sachs judiske vd Lloyd Blankfein.

Den årliga räntan för obligationerna ligger på över 40 procent, och det är oklart om Venezuela kan få fram pengarna till Goldman Sachs avkastning.


  • Publicerad:
    2017-05-31 12:30