ÖSTERRIKE. På söndag är det extra val i Österrike. Det ledande partiet i den skandalomgärdade regeringen spås nå större framgång än någonsin.

Sebastian Kurz tog villigt på sig kippan när han besökte Israel 2018. Här vid klagomuren. Foto: Twitter.

Det borgerliga partiet ÖVP spås stora framgångar i söndagens extra val i Österrike.

Att det blir extra val beror på att koalitionsregeringen bestående av det borgerliga ÖVP och det invandringskritiska FPÖ skakades av en märklig riggad skandal.

Situationen handlade om att FPÖ:s partiledare tillika landets vice kansler Heinz-Christian Strache ertappades med att ha samtalat med ett falskt syskonbarn till den ryske oligarken Igor Makarov. Samtalet handlade om idéer som kunde leda till korruption.

Skandalen ledde till Straches avgång.

Även förbundskanslern Sebastian Kurz (ÖVP) tvingades avgå.

Skandalen misstänks ha skapats av den judiska politiska terroraktivistgruppen Centrum för politisk skönhet i en operation som den israeliska underrättelsetjänsten Mossad misstänks ha planerat. Enligt israeliska Ynet News var det Mossad som ”läckte” videon.

Men istället för att sänka regeringspartierna har populariteten växt efter skandalen, främst för ÖVP. Nu leder partiet stort inför valet och är mer populärt än när de vann regeringsposten för två år sedan.

Kurz popularitet förklaras med att han ger raka svar, främst i frågan om massinvandringen som väljarna anser vara viktig.

När det gäller kommande regeringsbildning vill de flesta väljarna att det åter ska bli en koalition med FPÖ, vilket Kurz också har öppnat mest för.

Nya ansträngningar att sabotera en blivande högerkoalition
På grund av opinionsläget har stora ansträngningar gjorts för att åter skada FPÖ, eventuellt av samma krafter som tidigare. I tisdags greps Straches före detta livvakt som av en händelse efter en uppmärksammad husrannsakan.

Några dagar tidigare framkom att det finns misstankar mot Strache som handlar om fusk med faktureringar. FPÖ-fientliga massmedier i Österrike rapporterar att han felaktigt kan ha fått ersättning för privata utlägg, ur FPÖ:s egen kassa.

Wiens kammaråklagare bekräftar att livvakten, en annan medarbetare till Strache samt Strache själv nu är misstänkta för trolöshet mot huvudman.

Den misstänkte livvakten har tidigare arbetat nära personer som enligt Göteborgsposten är kopplade till Ibizaskandalen och den video som spelades in med riggade videokameror.

Att livvakten och dessa andra personer därmed har kopplingar till det judiska terrorkonstkollektivet Centrum för politisk skönhet och eventuellt Mossad, förtigs av Göteborgsposten.

Prosemitism och kontrajihadism
Judiska politiker och judisk-maktorganisationer blev rasande när det invandringskritiska FPÖ hamnade i regeringsställning 2017, men förbundskansler Kurz skröt snart om att hans regering var den mest prosemitiska regeringen i Österrikes historia. Invandringskritiken gäller araber och afrikaner från tredje världen, inte judar.

För ett drygt år sedan beslutade Kurz att stänga sju moskéer och hotade upp till 60 imamer med utvisning.

Judinnan Eliana Benador i Schweiz riktade sedan en tacksamhetsbön till Gud för Sebastan Kurz efter hans besök i Jerusalem:

Baruch Hashem [välsignad vare Gud]. Jag bugar inför Dig, G-D, för att bedja för den yngsta, modigaste ledaren, den österrikiske rikskanslern Sebastian Kurz. Som besökte Jerusalem, Israels Eviga Odelade stad. Och har desarmerat 60 moskéer. Utvisat deras imamer. Må G-D Skydda Dig Rikskansler @ sebastiankurz

För en vecka sedan röstade österrikiska parlamentet igenom en lag som ger medborgarskap till utrikes andra, tredje och fjärde generationens judiska ”förintelseöverlevare” om dessa hävdar att deras förfäder under andra världskriget tvingades ut ur landet.

Oskar Deutsch som är ordförande för judiska församlingen i Wien, Israelitische Kultusgemeinde Wien, välkomnade den nya lagen.

— Med detta beslut lever den österrikiska republiken upp till sitt ansvar för historien, sade Deutsch.

På söndag väntas Sebastian Kurz kunna förbereda att bilda en ny prosemitisk och kontrajihadistisk regering.

Källor:
Studio Ett torsdag 26/9
Mossad accused of leaking video that rattled Austrian politics
Mer trubbel för huvudfiguren i Ibizaskandalen
Österrike utvisar imamer och stänger moskéer
Austria to give citizenship to descendants of Nazi victims


  • Publicerad:
    2019-09-28 09:25