UTRIKES. Regeringen i Österrike har kollapsat efter en skum Rysslandsskandal. 

Den österrikiska koalitionsregeringen, som bestått av borgerliga ÖVP och invandringskritiska FPÖ, har spruckit. Anledningen är att FPÖ:s partiledare tillika landets vice kansler Heinz-Christian Strache ertappats med att ha samtalat med ett påstått kvinnligt syskonbarn till den ryske oligarken Igor Makarov.

Det är tidningarna Spiegel och Suddeutscher Zeitung som publicerat samtalet mellan Strache, en kollega till denne samt den ryska kvinnan. I konversationen diskuterar de hur kvinnan ska verka för att underlätta för FPÖ inför valet 2017 samt hur FPÖ-politikerna i sin tur ska hjälpa henne med att få byggkontrakt med regeringen. Bland annat funderar kvinnan på att bli majoritetsägare i en nyhetstidning och därigenom rapportera positivt om FPÖ.

När samtalet publicerades avgick Strache från alla positioner. Trots detta menar han att han inte gjort något olagligt och säger sig vilja att hela samtalet ska publiceras för att bevisa sin oskuld.

Det är också högst oklart vem kvinnan som samtalade med politikerna egentligen är. Igor Makarov säger sig nämligen vara sina föräldrars enda barn och kan således inte ha några syskonbarn.

Strache är en av få röster som tagit ställning mot den ”legala” och mediala hetsen mot landets identitärer, samt alldeles nyligen sagt sig vara emot folkutbytet i Österrike.

Österrike kommer till följd av regeringens kollaps att hålla nyval i september.

Källa:
‘No proof of crime’: Austrian prosecutor won’t launch probe over leaked video scandal


  • Publicerad:
    2019-05-19 23:15