ÖSTRA GÖINGE. För två veckor sedan fick Migrationsverket rätt att tvinga Östra Göinge att ta emot ytterligare asylsökande. Men den skånska kommunen vägra att ge med sig.

En kommun som vägrat ta emot ytterligare illegala invandrare är bångstyriga Östra Göinge i Skåne. Och efter beslutet att kommunen ska tvingas till detta vänder sig Östra Göinge nu som första kommun till kammarrätten, ”för att se om det ska vara så här i Sverige”.

– Vi vill få det prövat i högsta instans för att se om det ska vara så här i Sverige eller om det är vi som har rätt. Problemet är att det är alltför många kommuner som har kommit undan, säger Patric Åberg, moderat kommunstyrelseordförande i Östra Göinge, till Sveriges Radio.

Det var vid årsskiftet som den nya lagstiftningen gick igenom som ger Migrationsverket rätt att tvinga kommuner som inte frivilligt vill ”öppna sina hjärtan” åt massinvandringen. För två veckor sedan tvingades Östra Göinge ta emot nya asylsökande genom ett föreläggande från Fredrik Reinfeldts nya myndighet ”Inspektionen för vård och omsorg” (IVO). Och nu har kommunen överklagat ett vitesföreläggande till kammarrätten.

På Migrationsverket påpekar man att det moderata kommunalrådet Patric Åberg borde rikta kritiken mot sin egen partiledning istället:

– Det är hans egna partikamrater i riksdagen som har stiftat den lagstiftning vi idag följer. I den står ingenting om att man ska lägga in andra aspekter som om där bor andra asylsökande eller om kommunen tagit ett ansvar kopplat till flyktingmottagande i stort.

Källor:
Östra Göinge överklagar beslut om ensamkommande flyktingbarn
Östra Göinge rasar mot Migrationsverkets krav


  • Publicerad:
    2014-09-06 17:20