Australien. Det utrotningshotade pungdjuret tasmanska djävulen utrotar i sin tur pingviner.

Tasmansk djävul. Foto: CC public domain.

Tasmansk djävul – världens största köttätande pungdjur, Sarcophilus Harrisii, lever endast på ön Tasmanien sydost om det australienska fastlandet. De är nattdjur och fungerar som renhållare av den tasmanska naturen, de äter såväl döda som levande djur.

Länge blev de hårt jagade, framförallt av Tasmaniens jordbrukare som fick sina boskap dödade. Men sedan 1941 är pungdjuret fridlyst eftersom populationen kraftigt sjönk.

I mitten på 90-talet upptäckte en naturfotograf utväxter på flera tasmanska djur. Det visade sig vara en ansiktstumörsjukdom som kallas ”devil facial tumour disease” (DFTD). Tumörerna blir stora utväxter runt huvud och ansikte. 

Sedan dess har populationen sjunkit med 60 procent. Man tror att tumörcellerna sprids mellan individerna via slemhinnor, sår och bett. Något som är vanligt för djuret, framförallt under parningstiden då det kan bli skador.

En insjuknad tasmansk djävul har högst sex månader att leva. Inget djur har än så länge överlevt.

Därför bestämde sig Tasmaniens lokala myndighet att tvångsförflytta 28 tasmanska djävlar till en ö utanför Tasmanien, Maria Island. På bara några år hade de flyttade djuren förökat sig till hundra stycken.

Problemet är att det på Maria Island finns en nationalpark för världens minsta pingviner. Pingvinarten finns bara i Australien och Nya Zeeland. Innan pungdjuren dök upp fanns där 3000 registrerade pingviner, nu är alla borta. Hela kolonin har utrotats.

Även vissa fågelkolonier, framförallt den kortstjärtade liran, inom ordningen Stormfåglar är helt förstörd.

Tasmaniens myndigheter tror dock att populationen på pingviner och fåglar kan återkomma och växa om den tasmanska djävulen försvinner

Problemet är bara att man också måste rädda tasmanska djävulen, och så länge man inte vet hur man ska stoppa cancertumörerna på deras naturliga boplats måste man välja och den får förtur. Djuret är ju unikt för just Tasmanien.


  • Publicerad:
    2021-06-22 14:25