RASFRÅGAN. SVT:s debattprogram ”Mötet” sänder ett avsnitt om hundavel, där två hunduppfödare debatterar om rasblandning i hundvärlden. 

Den omdiskuterade blandrasen ”labradoodle”. Foto: CC public domain.

Hunduppfödarna Marianne Blomqvist och Cajsa Stålhammar möter varandra i SVT:s debattprogram ”Mötet”, för att diskutera rasblandning. Rasblandning i hundvärlden, för att vara mer specifik.

På senare år har en del blandrashundar blivit allt populärare, exempelvis labradoodle och cockerpoo. Debatten bland hunduppfödarna är livlig, och många menar att rasblandningen är ett oroande fenomen.

Marianne Blomqvist har fött upp rasrena hundar i över 65 år, och anser att trenden är skadlig, och riskerar att förstöra de renrasiga hundarna. Dessutom är risken högre att blandraser drabbas av ärftliga sjukdomar, säger hon.

— Jo men om vi blandar upp alla raserna så finns inte egenskaperna kvar. Man får någon pyttipanna och det blir varken hackat eller malet, säger Blomqvist i programmet.

Stålhammar å andra sidan – som föder upp labradoodles – hävdar att rasblandningen inte påverkar föräldraraserna över huvud taget. Hon tycker också att den genetiska variationen hos blandraser är deras styrka.

— Sverige är ett progressivt land. Vi hade kunnat ta täten internationellt och visa på hållbar avel, säger Stålhammar i debattprogrammet.

— Blandraser är inte lösningen på det, svarar Blomqvist.


  • Publicerad:
    2021-05-17 21:15