INRIKES. I lördags arrangerades ett organiserat slagsmål för 200 personer som tagit sig in i en övergiven lagerlokal i Älvängen, norr om Göteborg. Polisen avstod från att ingripa mot olaga intrång då de för att åstadkomma detta skulle behövt ”tömma hela Västra Götaland på poliser”.

King of the Streets fick göra olaga intrång utan att polisen ingrep. Foto: Youtube.

Polisen var för svag och backade undan när fighting-gruppen King of the Streets på lördagen tog en övergiven lagerlokal i besittning på före detta Carlmarks industriområde i Älvängen, norr om Göteborg. I lokalen genomfördes en så kallad ”Street Fight” inför minst 200 åskådare, vilket GT var först med att rapportera.

Duellerna ska ha skett på en inhägnad scen inför åskådarna. Gruppen är en underjordisk ”Fight Club” där det förekommer stora prispengar. Filmer på sociala medier visar att vissa personer burit vapen men det är inte en kriminell organisation. En av de deltagande ska enligt uppgifter vara med i franska Pride.

Både polisen och Ale kommun fick under veckan tips om att förberedelser för en så kallad ”Street Fight” pågick i Älvängen, skriver Alekuriren.

— Polisen hade en första patrull på plats nästan från start, men när så många individer från ett ganska osäkert klientel samlas backar vi undan. En stund senare var vi sju poliser på plats, berättar vakthavande befäl Morten Gunneng för Alekuriren.

Polisen menar att det ska ha varit en mycket svår situation och att det krävdes en särskild bedömning. Själva slagsmålet är inte olagligt i och med att båda parter godkänt misshandel. Att göra olaga intrång i annans egendom är å andra sidan ett brott. Ägare till lokalen som användes är Ale kommun och brottet skulle enligt polisen ge runt 40 dagsböter.

— Vi valde med anledning av brottets ringa art, den osäkra miljön med tillhörande mörker och den brokiga gruppen individer, att avstå från ingripande, säger Gunneng till Alekuriren.

På frågan om varför polisen inte gick in och avbröt (och därigenom upprätthöll svensk lag) svarar Gunneng:

— Främst av arbetsmiljöskäl. Att gå in sex-sju poliser i en mörk lokal med 200 fighters bedömde vi inte var rätt taktik. Om vi skulle upplösa arrangemanget hade vi behövt tömma hela Västra Götaland på poliser och det kändes inte motiverat. Vidare behöver polisen agera utifrån ordningslagen och den omfattar bara offentliga arrangemang. Det här var inget sådant. Det var slutet, säger Gunneng till Alekuriren.


  • Publicerad:
    2020-11-02 17:50