SLAGSMÅL. På Resecentrum, Thomas Arena och andra platser samlas ungdomar för arrangerade slagsmål. ”Oacceptabelt” säger polisen. Nu tros socialfältare, fritidsfältare och vakter kunna få slut på verksamheten.

På senare år har fight clubs blivit ett allt mer vanligt förekommande fenomen i Sverige. Grupper av ungdomar arrangerar slagsmål, ofta på offentliga platser.

I staden Strängnäs har ungdomar främst vid Resecentrum och Thomas Arena sedan en tid arrangerat slagsmål, vilka man förevigat på film och sedan presenterat på sociala medier.

Deltagarna i slagsmålen uppges vara av ”varierande etnicitet”. Polisen uppmanar nu föräldrar att ”tala sina barn tillrätta”.

— Det är ett oacceptabelt beteende, recenserar kommunpolisen Peter Sigurd evenemangen för SVT Sörmland.

Han betonar att det är en liten grupp unga i staden som stör ordningen.

Och då talar han varken om förnedringsrånen eller gruppvåldtäkterna.

Nej, han menar de förekommande arrangerade slagsmålen mellan ungdomar som vill slåss. Och antalet inblandade tycks stiga.

— Vi ser att det blir fler ungdomar, säger den uppenbart indignerade kommunpolisen.

Utan polisens ingripanden hade det sett värre ut

SVT:s reporter undrar om man inom polisen inte betraktar de fortsatta slagsmålen som ett polisiärt misslyckande.

— Jag ser det inte som ett misslyckande. Hur hade det sett ut utan alla insatser som vi gör? Det vi ser hända är ett ökat samhällsproblem med ungdomskriminalitet och normbrytande beteende och det är ett långsiktigt arbete vi har framför oss, svarar Sigurd.

Framledes avser kommunen engagera socialfältare, fritidsfältare och ordningsvakter i ett försök att få slut på slagsmålen.

— Många ungdomar som inte blir sedda, hörda och bekräftade söker bekräftelse på annat håll. Därför är det viktigt att föräldrar lyssnar på sina ungdomar och håller koll på vilka de umgås med, säger kommunpolisen Peter Sigurd och fortsätter med en beskrivning av förra söndagskvällens fight club på Resecentrum:

— Det ska ha befunnit sig uppemot gissningsvis ett 40-tal ungdomar här. En del var utrustade med boxningshandskar … Det är ju ett oacceptabelt beteende. Det är inte okej nånstans. Det är ett fåtal som utmärker sig men det fåtalet drar mycket resurser.

En åskådare ska ha misshandlats

En passiv åskådare har enligt polisen blivit utsatt för grovt våld av deltagare i arrangerat slagsmål på en perrong vid Resecentrum.

En förundersökning om misshandel har med anledning av detta inletts mot en 18-årig misstänkt gärningsman.

Polisen lämnar ingen ytterligare information om den misstänkte och ingen alls om det antagna brottsoffret.

Reportern i SVT:s intervju undrar slutligen vilket som är polisens främsta budskap till de unga slagskämparnas föräldrar.

— Det främsta budskapet är att man håller koll på vilka ens barn och ungdomar umgås med. För många barn och ungdomar som inte blir sedda, hörda, bekräftade…de söker bekräftelse någon annanstans, säger kommunpolisen Peter Sigurd till SVT Sörmlands reporter.