Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Polisen lägger ner utredning om AFA-attack på Stockholmsmoderat

Av Redaktionen, 2020-05-09
redaktionen@nordfront.se

STOCKHOLM. AFA-attacken mot Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M) hem som skedde den 1 maj har utretts av Stockholmspolisens demokrati- och hatbrottsgrupp. Men nu lägger man ner utredningen på grund av brist på vittnen.

Bild på Irene Svenonius hem som publicerats på AFA:s blogg.

Det var under natten till den första maj som Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M) fick sitt hem vandaliserat. På fasaden till vägen hade någon klottrat ”AVGÅ /AFA STHLM”. AFA kom också att ta på sig vandaliseringen som man motiverade med att Svenonius tillsammans med Filippa Reinfeldt (M), Göran Hägglund (KD) och ”före detta borgerliga politiker med intressen inom privata vårdbolag” har medverkat till ”plundring av sjukvården”.

Attacken väckte starka reaktioner på sociala medier och till och med Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt kom att uttrycka någon typ av faderlig besvikelse direkt till AFA. ”Totalt omdömeslöst, hot, våld och skadegörelse är alltid fel. Riktat mot folkvalda är det ännu värre”, skrev Sjöstedt som svar till AFA:s skrytinlägg om attacken på Twitter.

Trots att dådet fördömts av många inflytelserika och mäktiga personer har dock Stockholmspolisens demokrati- och hatbrottsgrupp nu valt att lägga ner ärendet, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

— Vi har inga vittnen som har sett händelsen. Vi har inga övervakningsfilmer eller nån som har iakttagit nåt. I det här fallet har vi försökt vända på alla stenar, och har kommit till ett stadie där vi bedömt att vi inte kan gå vidare, säger Shari Tingman, förundersökningsledare vid polisen.

Att AFA tagit på sig dådet spelar ingen roll enligt Tingman.

— Det enda vi vet är att den här gruppen har lagt upp en artikel om det här. Men vi behöver veta hur de har fått tag på bilden och få tag på den person som gjort det här.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer beklagar beslutet att lägga ner fallet.

— Det är naturligtvis mycket beklagligt om de skyldiga till detta illdåd inte hittas och lagförs. Hot och hat mot förtroendevalda är ett angrepp på demokratin och får aldrig accepteras, säger han i en kommentar till Ekot.


  • Publicerad:
    2020-05-09 11:00