INRIKES. På Södermalm snattas det för flera miljoner varje år. Polisen har dock inte tid att åka och gripa snattare, därför uppmanar man nu butikspersonalen att ”prata med tjuven” för att på så sätt få denne att bli hederlig.

snattare

Snattare i Finland.

På Södermalm snattas det för runt 40 000 kronor i veckan per butik. Snatteriet är ett stort problem och innebär stora förluster för mataffärerna. Tidigare har personalen fångat upptäckta snattare och tvingat dem att stanna kvar ute på lagret i väntan på polis. Men den väntan kan bli lång, ibland upp till flera timmar. Därför föreslår nu polisen att personalen ska försöka prata tjuvarna till rätta innan de försöker att lämnat butiken med stöldgodset.

När de ser någon ta något innanför jackan vill vi att man går fram med en kundkorg och på ett sjyst sätt säger ”hej, i den här affären lägger vi varor i korgen. Det är mer hygieniskt och bättre för alla”, säger polisassistenten Fredrik Kaati.

Enligt polisen kommer det nya förfarandet att vara till gagn både för butikerna och ordningsmakten då butikspersonal slipper sitta och vakta snattare på lagret i timmar och polisen slipper att åka skytteltrafik mellan affärerna och stationen. Enligt Stockholmspolisen gick 500 arbetstimmar åt till att ta hand om snattare under förra årets två sista månader.

Vidare menar man att polisens ingripande inte avskräcker tjuvar eftersom de vet att straffpåföljden för snatteri är låg.

— Den som grips för snatteri eller stöld förekommer ofta redan i våra register och vet att rättsväsendet tar rätt lätt på den här typen av brott. Det blir sällan någon allvarlig påföljd och det blir därför inte avskräckande att vi poliser tar dem, säger Kaati.

Källa:
Här snattas för 40 000 i veckan – Polisen: Tala tjuvarna till rätta


  • Publicerad:
    2016-02-02 17:50