INRIKES. En polis i Uppsala som skickat hotfulla sms till sina kollegor har för andra gången dömts av Uppsala tingsrätt. Mannen blir nu av med sin anställning.

Den Uppsalapolis som hotade sina kollegor har blivit av med sin anställning, skriver SVT Nyheter. Uppgiften publicerades först i Uppsala Nya Tidning.

Polismannen dömdes i maj 2019 för olaga hot och hot mot tjänsteman efter att han 2018 hotat en kollega via sms och verbalt hotat poliser som deltog vid gripandet av honom.

Polismannen skrev i sina sms bland annat ”Nu har du retat upp mig. Och det slutar aldrig bra. Har fulla mag [magasin]. Bäst att du inte stör mig” och ”Tid och plats?”. Förutom sms-konversationen fanns i bevismaterialet även en video som visade en pistol som låg på matbordet hemma hos polismannen.

Orsaken till konflikten ska ha varit osämja kring ett personalärende vid myndigheten.

Vid en husrannsakan hemma hos mannen hittades hans tjänstevapen laddat på hans köksbord.

Polismannen åtalades även för förberedelse till mord, vilket dock rätten ogillade i brist på bevis. Han dömdes till dagsböter och fick behålla sin tjänst.

Efter att polismannen på sensommaren 2019 skickat nya sms med hot mot en kollega dömdes han på nytt av Uppsala tingsrätt. Han skrev vid detta tillfälle bland annat: ”Du tog min klocka, min hund, min heder, mitt jobb … vad tror du jag tänker ta?”.

Denna gång bedömde polisens personalansvarsnämnd att han skulle förlora sin tjänst och avskedade mannen.


  • Publicerad:
    2020-09-12 10:05