USA. Oregons guvernör har begärt in sheriffer från angränsande län som understöd mot kravallerna i statens största stad Portland. Sherifferna vägrar eftersom staten bekämpar polismakten och stödjer upploppsmakarna.

Oregons guvernör Kate Brown (Demokrat). Skärmavbild: Sinclair KATU2.

Sherifferna i Clackamas och Washington län i den amerikanska staten Oregon säger att de inte kommer att skicka personal för att hjälpa till med protester i storstaden Portland, rapporterar den lokala Portlandkanalen KATU2.

Beslutet från polisdistrikten i Clackmas och Washington län meddelades efter att Oregons demokratiska guvernör Kate Brown presenterade en plan för att ta itu med våld och mordbränder vid protester som förekommer under bland annat Black Lives Matter-upplopp, men som samtidigt ska skydda yttrandefriheten.

Planen uppmanade flera lokala brottsbekämpande organ att hjälpa till i kampen mot våldet i Portland, inklusive sheriffens kontor i Washington och Clackamas län.

Clackamas län Sheriff Craig Roberts lät meddela att guvernören inte har kontaktat hans kontor innan hon presenterade sin plan. Han menar också att planen är dålig.

— Att öka de brottsbekämpande resurserna i Portland kommer inte att lösa det nattliga våldet och nu mord, sade Roberts.

— Det enda sättet att göra Portland säkert igen, är att stödja en politik som håller brottslingar ansvariga för deras förstörelse och våld, fortsatte sheriffen.

Washington läns sheriff i staten Oregon, Pat Garrett hänvisar till flera risker med planen som som ledde till hans beslut att inte heller skicka sheriffer till Portland för att hjälpa Kate Brown.

Det handlar om ”bristen på politiskt stöd för den allmänna säkerheten, den osäkra rättsliga landskapet, den nuvarande instabiliteten i kombination med hårda granskningen av [polisernas] våldsanvändning [mot kriminella]” säger Garrett.

Rasfrämmande och vänsterextremistiskt antifavåld i Portland. Skärmavbild: Sinclair KATU2.

Enligt Kate Browns plan är det också tänkt att polisen i Gresham ska hjälpa Portland. Polisdistriktet i Gresham har uttryckt liknande tveksamheter som andra distrikt men har ännu inte beslutat om de tänker ställa upp på planerna att hjälpa Portlands polis mot det eskalerande våldet i storstaden.

Oregons Polischefsförening lät igår meddela att de inte vill ägna sina begränsade resurser på andra platser än de samhällen de är avsedda att sköta.

Olyckligtvis, på grund av bristen på stöd för polismyndighetens arbete i kombination med det straffrättsliga ansvar som poliser och deras arbetsgivare utsätts för, samt bristen på ansvarsutkrävande för dem som grips efter att ha begått kriminella handlingar, kan vi inte ägna våra bristande resurser på andra håll än de samhällen vi betjänar.

Under tiden sedan Kate Brown sjösatte sin plan, har tv-stationen KATU2 enligt stationens egna utsago ”översvämmats” av meddelanden från många grupper och myndighetskontor som säger att de inte kommer att hjälpa Brown i Portland.

Kate Brown själv är besviken på responsen. Hon tycker att ”alla måste hjälpas åt” under svåra situationer. Enligt henne är det heller inte tal om tvingande deltagande; kranskommunernas polisdistrikt skulle själva få bestämma vilka resurser de har möjlighet att låna ut, och när.


  • Publicerad:
    2020-09-01 18:00