UTRIKES. När politikern Arta Marku skulle sväras in som riksåklagare i parlamentet i Albanien började oppositionspolitiker att kasta rökbomber för att störa cermonin.

Det var nyligen när den albanske politikern Arta Marku skulle sväras in som riksåklagare i landet som kaos bröt ut i parlamentet där cermonin hölls. Detta då oppositionspolitiker började kasta rökbomber med syftet att förstöra cermonin. Utnämningen är en del i Albaniens reformer mot korruption för att skapa förutsättningar för att landet ska kunna ansluta sig till EU.

Detta är dock inte första gången som kaos utbrutit i det albanska parlamentet. År 2013 när Ahmed Dogman, partiledare för det bulgariska partiet Rörelsen för rättigheter och frihet (MRF), klev upp på scen för att hålla ett avgångstal sprang plötsligt en beväpnad man upp på scenen och riktade en pistol mot Dogman. Partiledaren var dock snabb med att slå till vapnet och några sekunder senare övermannades gärningsmannen och brottades ner inför tusentals åskådare.

— Folk hade svårt att tro att det hade hänt. Det var verkligen chockerande att bevittna. Under alla mina år i politiken har jag aldrig sett något liknande, sa Andorras tidigare utrikesminister Juli Minoves Triquell.

Källor:
Kaos i parlamentet – när politikern kastar rökbomb
Man försökte skjuta partiledare – under tal


  • Publicerad:
    2017-12-21 12:00