SPORT. Serben Nemanja Matic vägrar hylla Natos bombningar av sitt hemland. 

Nemanja Matic till vänster från lördagens Premier League-möte med Bournmouth.

Manchester Uniteds serbiske mittfältare Nemanja Matic har slutat att bära en så kallad ”poppy” på bröstet, vilket är kutym bland spelarna i engelska högstaligan. Kransen med en vallmoblomma används i Storbritannien under den här tiden på året för att minnas soldater som dött i Storbritanniens tjänst.

Tidigare har Matic använt blomman, men ska enligt serbiska Telegraf ha slängt den på golvet i omklädningsrummet efter att ha hört att den även symboliserar hyllningar till Nato-soldater.

— Ni bombade mitt land, det finns inte en chans att jag kommer att bära den där. Ifall det så krävs är jag beredd att lämna klubben och England på direkten, ska serben ha sagt, som dock säger sig ha förståelse för de som väljer att bära den.

Matic föddes 1988 i serbiska Vrelo och upplevde som barn Natos terrorbombningar av sitt hemland. Totalt dog cirka 2 500 människor, varav 89 barn, i terrorbombningarna som enligt dess dåvarande judiske överbefälhavare Wesley Clark genomfördes för att det ”inte finns någon plats för etniskt homogena stater i det moderna Europa”. Något som den serbiska sidan ensidigt anklagades för att stöda.

Tidigare har den katolske nordirländaren James McClean hånats och mordhotats i flera år efter att han vägrat bära en ”poppy” på bröstet. Hans anledning är bland annat den ”blodiga söndagen” i Derry 1972 när brittiska soldater sköt ihjäl 13 proirländska demonstranter.

Källor:
Serbian Man Utd Star Rejects Tribute to Dead NATO Soldiers
’For me it’s only a reminder of an attack’: Man United’s Matic defends decision to not wear poppy


  • Publicerad:
    2018-11-06 18:00