Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Rasistisk bänk blir kvar i Oslo

Av Redaktionen, 2020-09-23
redaktionen@nordfront.se

OSLO. Rasfrämmande politiker i Norge har fört en kampanj för att utplåna en rasistisk bänk i Oslo.

Rasfrämmande individer från Socialistiska vänsterpartiet och partiet Rødt har velat få bort en bänk från Oslos botaniska trädgård då den kränker rasifierade. Nu har Universitetet i Oslo och Naturhistoriska museet meddelat att den rasistiska bänken kommer att stå kvar.

— Vi har bestämt att bänken varken kommer tas bort från området eller flyttas. Vi ser ingen god grund till det. Det är odiskutabelt, säger Naturhistorisk museums chef Jan Terje Lifjeld.

Det var 2014 som bänken uppfördes i Botaniska trädgården i Oslo med namnet Carl von Linné ingraverat; en hyllning till den store botanikern och en av världens främsta vetenskapsmän. På bänken eller på den minnesplatta som finns till står ingenting rasistiskt, men antivita individer menar att eftersom bänken tillägnats Linné så måste bänken i sig också uttrycka rasistiska värderingar.

Under sommarens BLM-hysteri försökte rasfrämmande politiker få bort bänken för att den riskerar att ”kränka” rasfrämlingar. Frågan har drivits fram av Sara Barzine och Hasti Hamadi, politiskt aktiva inom Socialistiska vänsterpartiet (SV) och Röda partiet (Rødt).


  • Publicerad:
    2020-09-23 15:30