KULTURREVOLUTIONEN. Carl von Linné-bänken i Oslos botaniska trädgård är politiskt obekväm och ska bort, tycker rasfrämmande företrädare för Socialistiska vänsterpartiet och partiet Rødt.

Under sommarens BLM-kravaller som startade i USA och spred sig till många västländer, inklusive Sverige, gav sig antivita extremister på en stor mängd offentliga statyer som föreställer historiska personligheter.

I Sverige blev statyer föreställande Carl von Linné – en av världshistoriens största vetenskapsmän – utsatta för vandalism och krav från både rasfrämlingar och vänsteranhängare om att bli rivna på grund av av att Linné var en ”obehaglig vit makt-vetenskapsman”.

År 2014 uppfördes en bänk i Botaniska trädgården i Oslo med namnet Carl von Linné ingraverat; en hyllning till den store botanikern.

Nu har distriktskommittén i Gamla Oslo upptäckt att bänken utgör ett problem på grund av Linnés namn.

Rasfrämlingar från vänsterkanten har varit tongivande i att kräva att den ”rasistiska bänken” ska bort, som Sara Barzine och Hasti Hamadi som är politiskt aktiva inom Socialistiska vänsterpartiet (SV) och Röda partiet (Rødt).

En minoritet av representanter från Høyre, Venstre, Arbeiderpartiet och Fremskrittspartiet röstade mot förslaget. Eftersom de flesta politiker i distriktskommittén vill ha bort den rasistiska bänken som är politiskt obekväm och riskerar att ”kränka” främlingar som befinner sig i Norge, är det nu Universitetet i Oslo som ska ta hand om frågan kring bänkens rasism och dess avlägsnande.

Vissa av de röster som röstade emot förslaget att den rasistiska bänken ska avlägsnas använder samma argument som mot rivningen av andra ”vit makt-symboler” i form av bland annat statyer: Man ska inte radera historien för att den inte passar dagens politiska klimat.

Argument för att Vita människor har rätt till sin historia, kultur och identitet verkar på det hela taget saknas i den pågående massmediala debatten om Carl von Linné-bänken.


  • Publicerad:
    2020-09-20 21:00