HÄRNÖSAND. Nordfront var på plats i Härnösand under första rättegångsdagen mot afrikanen som åtalats för mordet på Tommie Lindh.

Rättegången mot Abubaker Mohamad Awad kunde följas via videolänk i Ångermanlands tingsrätt. Foto: Polisen / Nordfront.

Under tisdagen inleddes rättegången mot Abubaker Mohamad Awad, som förutom mordet på Tommie Lindh åtalats för två våldtäkter och ett mordförsök som skedde under samma natt. Själva förhandlingen hölls i Sundsvall tingsrätts säkerhetssal, dit endast ”utvald” media fick tillträde. Allmänheten och övrig media fick istället följa förhandlingen via videolänk från Ångermanlands tingsrätt i Härnösand.

På plats i Ångermanlands tingsrätt var förutom Nordfront även en grupp svenska ungdomar och mainstreammedier som inte fått tillträde till salen i Sundsvall. Personal på tingsrätten i Härnösand kommenterade att det var ovanligt fullt på den begränsade parkeringen utanför tingsrätten. Men det var långt ifrån fullt i rätten, vilket innebär att det kan ha varit poliser och säkerhetsvakter som fyllt parkeringen.

Utanför Ångermanlands tingsrätt. Foto: Nordfront.

Till SVT Västernorrland hävdade polisen tidigare idag att det finns en stor hotbild mot någon av parterna i rättegången och att man därför bevakar den noga på tingsrättens förfrågan.

Nordfronts journalister förföljdes också av en polisdrönare efter att man lämnat Ångermanlands tingsrätt, trots att den fysiska förhandlingen alltså skedde i Sundsvall.

Tommies föräldrar var i tingsrätten i Sundsvall med kammaråklagare Stina Sjöqvist och den åtalade Abubaker. Abubakers försvarare Elina Eliasson påstods vara krasslig och var med på distans, men verkade helt frisk när hon framträdde. Våldtäktsoffret och hennes föräldrar samt Keith, mannen som Abubaker misstänks för mordförsök på, var med på distans med målsägarbiträde. I kameran syntes endast Keith och målsägandebiträdet.

Erkänner mord och våldtäkt
Sammantaget framkommer det att Abubaker erkänner mordet på Tommie, även om han menar att han endast huggit honom med kniven en gång. Till skillnad från våldtäktsoffrets vittnesmål menar Abubaker att Tommie ska ha varit vaken och sett hur han ”trakasserade” kvinnan medan hon försökte sova och att han efter det ska ha tagit med Abubaker till ett annat rum och där hotat honom verbalt, vilket förstärktes med att Tommie högg en kniv i ett bord.

Han erkänner också en våldtäkt på kvinnan som befann sig i Tommies lägenhet. Enligt advokat Eliasson medger Abubaker förvisso att han både ska ha tilltvingat sig ett oralt samt ett vaginalt samlag av kvinnan, men menar att det bara var under det orala samlaget som hot uttalades. Eliasson påstår dessutom att de två våldtäkterna skedde i direkt anslutning till varandra, efter att Tommie mördats, och inte vid två olika tillfällen såsom kvinnan har berättat och åklagaren rubricerat handlingarna.

Trots att Abubaker alltså erkänner våldtäkt noterade Nordfront att advokaten refererade till den våldtäkt som rubricerats som grov som ”samlaget”.

Advokaten menar vidare att Abubaker befann sig på festen för att han blev inbjuden.

Rättegången kunde följas via videolänk. Foto: Nordfront.

När det gäller mordförsöket på Keith, den manlige bekant till både Tommie och kvinnan som kom till lägenheten för att försöka avhysa Abubaker medan Tommie låg och sov, förnekar Abubaker brott. I det fallet hävdar Abubaker självförsvar och att han endast slog Keith efter att han blivit attackerad av honom. Abubaker medger förvisso att han varit knivbeväpnad under bråket med Keith, vilket han förklarar med att han var rädd för Tommie, men förnekar att han ska ha knivhuggit honom.

Advokaten hänvisar också till ett mobilfilmklipp som Abubaker själv spelat in efter att Keith kommit till lägenheten för att försöka avhysa honom. I filmklippet ligger Abubaker på en madrass och viskar om att han blivit hotad av Keith.

”Tommie var ingen rasist”
Den kontroversielle kammaråklagaren Stina Sjöqvist som lett förundersökningen i ärendet har tidigare med stor självsäkerhet uttalat sig om att mordet på Tommie inte hade något att göra med de sexualbrott som Abubaker misstänks ha gjort sig skyldig till medan Tommie låg och sov respektive var oskadliggjord. ”Händelserna är helt skilda i tid och rum”, förklarade hon redan tidigt i utredningen men tycks ha gått under jorden efter att Nordfront konfronterat henne om att hon samtidigt skrivit i stämningsansökan mot Abubaker att den grova våldtäkt som han åtalas för skedde i ”direkt anslutning till” att han högg ned Tommie.

Under rättegången gjorde hon däremot ett ganska försiktigt intryck och talade med låg och dämpad röst. Vid ett tillfälle råkade hon också säga våldtäktsoffrets namn, vilket är uppgifter som är belagda med sekretess.

Något malplacerat valde Sjöqvist att under rättegången gå in i ett resonemang där hon förnekade att Tommie skulle ha varit ”rasist”, trots att försvarssidan inte ens nämnde något sådant. Sjöqvist menar att det inte finns något i utredningen som stödjer dessa ”rykten om rasism” och att Tommies familj dessutom ska ha förnekat det hela. Enligt Sjöqvist ansåg Tommie att ”de [invandrare] som kommer hit ska sköta sig”, vilket hon också recenserade som en ”helt rimlig åsikt” och något helt annat än de ”rykten” som hon menar har florerat om Tommies politiska åsikter.

Sjöqvists beskrivning av händelseförloppet stämmer i övrigt väl överens med det som Nordfront tidigare har sammanfattat ur förundersökningsprotokollet. Några nyheter är bland annat att kvinnan ska ha försökt att SMS:a Tommie under kvällen för att be om hjälp att freda sig mot Abubaker.

LÄS MER: Nordfronts genomgång av Tommie Lindh-fallet

Under rättegången spelade man också upp de två larmsamtal som kvinnan ringt till polisen, något som väckte starka känslor i salen.

— Det var väldigt obehagligt att höra kvinnans första larmsamtal och helt ofattbart att polisen inte tog det på större allvar, säger Nordfronts chefredaktör Martin Saxlind som var på plats i Ångermanlands tingsrätt.

Sjöqvist menar att Abubaker börjar att hota kvinnan med kniv strax efter klockan 06 på morgonen och att första larmet till polisen kom strax därefter. 06:38 har Abubaker enligt Sjöqvist genomfört sin första våldtäkt varpå Keith anländer till lägenheten.

Omkring 07:30 försöker kvinnan kontakta en manlig bekant, som också känner Abubaker och som var med på festen hos Tommie och erbjöd sig eskortera henne hem för att hon skulle slippa afrikanens närmanden. Ungefär samtidigt ringer kvinnan polisen en andra gång och berättar att Abubaker fortfarande är kvar i lägenheten och knivbeväpnad. I det larmsamtalet talar även Tommie med polisen.

”Knappt”, hörs Tommie svara norrländskt när polisen frågar ifall de känner Abubaker. I samtalet berättar Tommie också för polisen att Abubaker frågar honom vem han pratar med, något han inte vill berätta. Samtalet avslutas med att polisen lovar att man ska skicka en patrull till lägenheten och ringa upp snart igen.

Kort efter att samtalet med polisen avslutas mördas Tommie inne i badrummet, enligt Sjöqvist. Till skillnad från vad Abubaker hävdar påstår hon att Tommie först blir huggen i nacken och sedan vänder sig om och huggs i bröstet.

Abubaker säger sedan åt kvinnan att hon ska följa med honom ifall hon inte vill ligga nedhuggen bredvid Tommie. Han tar henne till gästrummet i Tommies lägenhet och inleder morgonens andra våldtäkt, som avbryts av att polisen ringer upp och befinner sig utanför lägenheten.

Strax efter klockan 14 avlider Tommie på sjukhus, berättar Sjöqvist. Föräldrarna har då informerats om att Tommie är hjärndöd och endast hålls vid liv med mekanisk hjälp.

Kräver höga skadestånd
Under rättegångens första dag framkom det att de målsägande i fallet kräver sammanlagt hundratusentals kronor i skadestånd av Abubaker. Tommies familj kräver 60 000 kronor per familjemedlem, våldtäktsoffret kräver sammanlagt 270 000 kronor, varav 20 000 för sveda och värk, och Keith kräver 130 000 kronor.

Vad åklagaren yrkar på för straff kommer att framkomma under hennes plädering på den sista rättegångsdagen.

Sakframställan avslutades på en och en halv timme. Vissa tillägg i framställan ska göras bakom stängda dörrar och åklagare såväl som advokat och målsägarbiträden medgav att i stort alla vittnesmål och allt annat som ska framföras nu kommer ske bakom stängda dörrar fram till fredag då plädering är schemalagd. Då öppnas förhandlingen återigen för allmänhet och media.

Nordfront kommer att fortsätta följa rättegången.


  • Publicerad:
    2020-10-06 14:58