EKONOMI. USA-börserna föll kraftigt igår på grund av ökad oro för obligationsmarknaden.

I en kommentar till Nordfront meddelas att den amerikanska obligationsmarknaden närmade sig invertering under tisdagen. De två- och treåriga räntorna fick då högre ränta än femårsräntan. Historiskt har detta betytt att en recession är väldigt nära och hände senast innan bostads- och finanskrisen 2008.

Nu närmar sig den tvååriga statsobligationsräntan den tioåriga, meddelar Affärsliv24. Om den passerar tioårsräntan blir räntekurvan tekniskt sett inverterad. Det scenariot har föregått de tre senaste amerikanska recessionerna, senast vid 2008 års finans- och bostadskrasch.

Finanssektorn drabbades under tisdagen hårt på grund av situationen och de judiska storbankerna föll på bred front. Bank of America tappade 5,6 procent, Morgan Stanley sjönk 5,0 procent och Citigroup backade 4,8 procent.

Samtidigt går Apple och deras leverantör Cirrus LogicApple utför. Investerarna tolkar det som att Iphone tappar försäljning. Apple sjönk 4,4 procent.

Vapen- och flygplanstillverkaren Boeing sjönk 4,6 procent och arbetsmaskintillverkaren Caterpillar 6,6 procent.

Dow Jones industriindex sjönk 3,0 procent, Nasdaqs kompositindex 3,8 procent och S&P500 gick ned med 3,2 procent.

I flera år har oberoende analytiker sagt att ekonomin går ”på övertid” och att en kollaps är oundviklig. I takt med att den moderna ekonomin utvecklas och valutan dollar ”åldras” i sin ”produktlivscykel”, ska enligt vissa makroekonomiska teoretiska modeller också recessionerna komma allt tätare.

Det är alltid svårt att förutsäga de exakta tidpunkterna för kommande recessioner, men sådana förutsägelser efterfrågas ofta av kapitalister.

Den före detta finansministern och folkförrädaren Anders Borg sade i september i år att nästa kris kommer under innevarande svenska mandatperiod, senast år 2022.

När guld- och silverhandlaren Mike Maloney som producerar YouTube-serien The Hidden Secrets of Money för flera år sedan pressades på frågan när den oundvikliga kollapsen kommer, svarade han ”senast under 2020”.

Källor:
Kursras på Wall Street – oro för recession
Anders Borg: Finanskris redan nästa mandatperiod
YouTube


  • Publicerad:
    2018-12-05 13:00