POLITIK Ett nytt blåkortsdirektiv presenterades idag som ska locka fler högkvalificerade arbetare till Sverige. Högutbildade inom IT samt gästforskare nämns som exempel.

Nytillträdde migrationsminister Johan Forsell (M) presenterade idag regeringens proposition om det nya blåkortsdirektivet (2024/25:18) som ska ersätta den från 2009. Målet med förändringarna är att kunna locka hit och behålla fler högkvalificerade arbetare från länder utanför EU samt att göra det lättare för dem att röra sig inom EU.

Ett blåkort är ett kombinerat arbets- och uppehållstillstånd som finns inom EU som man ansöka om att få om man har ett anställningstillstånd för ett högkvalificerat jobb.

Ett högkvalificerat jobb kräver att man har slutfört en utbildning som motsvarar 180 högskolepoäng eller har fem års yrkeserfarenhet på en nivå som är jämförbar med högre utbildning. I propositionen nämns chefer inom informations- och kommunikationsteknik, gästforskare samt personer inom yrken där det krävs fördjupad högskolekompetens inom IT.

— Sverige ska vara ett attraktivt land för högkvalificerad arbetskraft och det ska säkerställas att arbetsgivare inom högkvalificerade yrkessektorer får den arbetskraft de behöver i tid. Det här är en viktig del i regeringens arbete för att stärka Sveriges konkurrenskraft, säger Johan Forssell i ett pressmeddelande.

Man vill sänka lönetröskeln och minska kravet på anställningens längd från ett år till sex månader. Fler kategorier av personer ska kunna ansöka och om man har ett annat sorts uppehållstillstånd ska man lättare kunna få ett EU-blåkort istället.

Den som får ett blåkort har rätt att ta hit sin familj även om han inte kan vara säker på att få ett varaktigt uppehållstillstånd. Uppehållstillstånd för de anhöriga ska dock bara godkännas om personen med blåkort kan försörja sig och sin familj.

Förändringarna ska träda i kraft vid årsskiftet.