Dagens datum 4 juni: Denna dag 1942 dog Reinhard Heydrich efter att han utsatts för ett attentat av brittiskt tränade terrorister.

heydrich-1

Reinhard Tristan Eugen Heydrich föddes i Halle an der Saale som förste son till operasångaren och kompositören Richard Bruno Heydrich och dennes fru Elisabeth Anna Maria Amalia Kranz. Ett av sonens namn tog fadern från Wagneroperan Tristan och Isolde. Den unge Reinhard visade sig vara mycket intelligent och gjorde väldigt bra ifrån sig i skolarbetet, han var även duktig inom simning och fäktning. Fäktningen skulle han fortsätta med under hela livet.

I kaoset efter det första världskrigets slut gick den femtonårige Heydrich med i en frikårsenhet och hjälpte till med att krossa kommunistuppror och skydda civilbefolkningen. Under 1922 anmälde sig Reinhard som frivillig i flottan och utbildades till kadett vid flottbasen i Kiel. I april 1924 befordrades Heydrich till fänrik och skickades till flottans krigshögskola för officersutbildning. Efter avklarad utbildning stationerades han på den tyska Nordsjöflottans flaggskepp slagskeppet Schleswig-Holstein. Vid en bal i december 1930 träffade Heydrich en kvinna vid namn Lina von Osten, de två blev förälskade och var snart förlovade.

Denna förlovning kom att förändra Reinhard Heydrichs liv på många sätt eftersom han tvingades ta avsked från flottan på grund av att han lovat en annan kvinna giftermål. Lina von Osten var en övertygad nationalsocialist när hon träffade Heydrich och på detta sätt introducerades han till NSDAP och SS.

Under 1931 grundade Heinrich  Himmler en underrättelseavdelning inom SS och intervjuade då Heydrich för en chefsposition. Himmler imponerades av Heydrich och anställde honom direkt. Inom ett par år skulle Heydrich vara chef över hela Sicherheitsdienst (SD), Gestapo och Sicherheitspolizei (SiPO). Dessa organisationer kom att organiseras under Reichsicherheitshaumptamt (RSHA) med Heydrich som chef 1939. Som chef för SD, som fungerade som partiets underrättelsetjänst, kom Heydrich att genomföra en mängd spektakulära underrättelseoperationer, bland annat en operation som medverkade till Stalins utrensningar av den sovjetiska armén.

heydrich-luftwaffeFörutom sin tjänst i RSHA anmälde sig Heydrich som frivillig till flygvapnet och tjänstgjorde  som tornskytt under det polska fälttåget. Efter avklarad pilotutbildning kom han att flyga stridsuppdrag i ett Bf 110 under det norska fälttåget. När operation Barbarossa inleddes var Heydrich återigen i fronttjänst och flög stridsuppdrag i ett Bf 109. Vid ett uppdrag blev hans flygplan svårt skadat av sovjetiskt luftvärn och Heydrich tvingades att kraschlanda bakom fiendens linjer, men efter han undvikit sovjetiska patruller tog han sig tillbaka till de tyska linjerna. Efter denna episod fick Heydrich flygförbud och avslutade sin tjänst inom Luftwaffe. Reinhard Heydrich flög över 100 stridsuppdrag och dekorerades för tapperhet med järnkorset första och andra klassen, han avslutade sin flygvapenkarriär som major. Reinhard Heydrich ville sätta ett exempel med sin fronttjänstgöring och visa de inom officerskåren som hånfullt kallade SS för ”asfaltssoldater”, att man snarare var tredje rikets elit. Heydrich var en av de få inom den högsta riksledningen som tjänstgjorde vid fronten.

I januari 1942 stod Reinhard Heydrich som värd för Wanseekonferensen. På konferensen bestämdes att de judar som fanns inom det tysk-kontrollerade området skulle deporteras österut för omlokalisering. Det var vid denna konferens ”förintelseexperten” Raul Hillberg menar på att man använde sig av telepatisk kommunikation för planeringen av ”judeförintelsen”.

I september 1941 utsågs Reinhard Heydrich till Riksprotektor över Böhmen och Mähren, en utnämning han skulle ta sig an med lika stor effektivitet som sina andra jobb. Han började med att strukturera om arbetstjänsten efter tysk modell, han införde även fri mat och fria skor för arbetarna. Han införde arbetsfria lördagar, ökade pensionsutbetalningarna och införde a-kassa för de arbetslösa. Han slog också hårt mot de kriminella element som styrde svartabörshandeln och de terrorister som tillhörde den brittiskt ledda motståndsrörelsen.

Operation ”Anthropoid”, som den kallades av Special Operations Executive (SOE), började planläggas under hösten 1941. Britterna valde ut två exiltjecker för uppdraget, Jozef Gabčík och Jan Kubiš,  vilka tränades och förbereddes under hela hösten. I slutet på december 1941 släpptes de två, tillsammans med andra brittiska agenter, ned i fallskärm nära staden Nehvizdy. Under våren planlade de attentatet och genomförde flera misslyckade försök att döda Heydrich.

terrorister

Attentatsmännen i brittiska uniformer

Den 27 maj 1942 låg de två attentatsmännen i försåt inte långt ifrån Heydrichs hem, de visste att han passerade denna sträcka dagligen på väg till sitt arbete. De hade valt attentatsplatsen vid en snäv kurva, där Heydrichs Mercedes cabriolet var tvungen att sakta in. När Heydrich anlände till attentatsplatsen klev Gabčík fram från sitt gömsle och höjde sin brittiskt tillverkade k-pist och tryckte av, vapnet klickade. Heydrich beordrade nu sin chaufför att stanna för att kunna försvara sig. Attentatsmannen hade nu slängt sitt defekta vapen och tog fram en medhavd bomb, som han kastade mot den stillastående bilen. Bomben exploderade och splitter slog genom bilens plåt, Heydrich som var omtöcknad av explosionen stapplade ut ut bilen och öppnade eld mot attentatsmannen.  Gabčík som själv hade skadats av splitter från bomben flydde från platsen, Heydrich försökte jaga efter honom men insåg att han hade träffats av splitter och blödde kraftigt. Heydrich beordrade sin chaufför att jaga efter den attentatsmannen, SS-chauffören blev skjuten i benet under jakten.  Jozef Gabčík klarade sig tillfälligt undan förföljarna.

heydrich-bil

Heydrichs bil efter attentatet

Reinhard Heydrich fördes till sjukhus där det konstaterades att han var svårt skadad, trots operationer lyckades man inte få bort allt splitter från kroppen. Efter en vecka i sjuksängen tycktes Heydrich vara på bättringsvägen, men blodförgiftning hade satt in och han föll in i medvetslöshet vid en måltid och avled några timmar senare.

heydrich-begravning1

Adolf Hitler vid Heydrich begravning

I den efterföljande utredningen av attentatet skulle organisationen som  Heydrich byggt upp visa sig vara så effektiv som dess skapare strävat efter. I den största människojakten i tredje rikets historia spårades de inblandade i attentatet upp en efter en. Inom en månad hade de alla fångats in eller dödats i eldstrider med Waffen-SS.

Reinhard Heydrich – Närvarande!


  • Publicerad:
    2017-06-04 00:30