NORRKÖPING. Stadsdelen Hageby plockades förra året bort från polisens lista över ”utsatta områden”. Men en ridskola i stadsdelen har likväl drabbats av flera anlagda bränder och i somras fått en av sina ponnys ihjälskjutna.

Den mångkulturella stadsdelen Hageby i Norrköping plockades 2019 bort från polisens lista över så kallade utsatta områden.

— Det är bra att Hageby nu kan plockas bort från den här listan. Det visar på att det arbete som gjorts inom bland annat EST har gjort stor nytta. Vi ser att till exempel skolresultaten har gått upp och att färre brott begås i Hageby. Vi är väldigt tacksamma för det arbete som polisen gör, kommenterade då Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.

Sedan dess har Hageby bland annat bjudit på somaliern Ahmed Dahir Mahamoud, som nyligen dömdes till 11 års fängelse efter att ha lurat med en 9-årig flicka från en busshållplats i stadsdelen för att sedan misshandla och våldta henne.

I sommar har även en ridskola i Hageby drabbats av ett uppseendeväckande våldsbrott. Mitt under ett ridläger hittade man nämligen en av sina ponnys skjuten, rapporterar SVT.

En av tjejerna som deltog på lägret hörde en smäll och upptäckte sedan att ponnyn Bella var svårt skadad.

— En stalltjej berättade att de sett en häst med blod på magen. Någon hade skjutit Bella och kulan hade gått så långt in i buken att hon fick avlivas, berättar ridskolechefen Lotta Jonsson för SVT.

Dådet har väckt starka känslor på ridskolan och till SVT vittnar många om chocken över att någon kan vilja skada en ponny.

— Jag trodde först inte att det var sant. Jag fick en chock. Bella har alltid funnits här så att hon var borta kändes jättekonstigt, säger en skötare, stallvärd och elev på Hageby ridklubb.

Men det är inte första gången som ridskolan drabbas av brottslighet i det numera icke utsatta området Hageby. Enligt SVT har ridskolan exempelvis utsatts för flera anlagda bränder.

— Ibland är man väldigt ledsen och berörd och ibland är man arg. Ibland blir man frustrerad för att man inte tycker att det händer så mycket, säger Lotta Jonsson.

I veckan kommer representanter från Norrköping kommun träffa ridklubben för att ”diskutera säkerheten”. Det återstår att se om det räcker för att klubben och dess djur ska lämnas ifred i framtiden.


  • Publicerad:
    2020-08-11 13:45