TIPS. Med anledning av att finsk statsmedia publicerat lama och orealistiska tips om hur kvinnor bör försvara sig vid våldtäktsförsök publicerar Nordfront nu en artikel där vi listar effektiva självförsvarstips.

Självförsvarsfilmen Yle producerat.

Förebyggande åtgärder:

Träna. Ju mer fysiskt stark och snabb du är, desto bättre kan du försvara dig. Ju mer du har tränat på att ge och ta stryk, desto bättre kommer du att kunna hantera en självförsvarssituation. Detta är självklarheter, men din förberedelse på dessa två punkter är också avgörande i ett skarpt läge varför det ändå måste tas upp först. Även lite träning kan vara avgörande och innebära att du tar dig oskadd ur en situation som annars hade kunnat sluta illa.

Beväpna dig. Ett vapen höjer din våldspotential och avskräcker potentiella angripare. Många vapen är olagliga att bära på offentlig plats i Sverige, vilket innebär att de som bryter mot lagen och ändå beväpnar sig har en fördel i en fysisk konflikt. Ser man till lagliga alternativ kan många vardagliga föremål användas som improviserade vapen. Glasflaskor, paraplyer, ihoprullade tidningar, nycklar, pennor, snöskyfflar – i princip allt som antingen är hårt, spetsigt eller ger ökad räckvidd till din arm går att slå med eller kasta mot en angripare.

Rör er i grupp. Normala förövare väljer enkla offer och människor i grupp blir automatiskt mycket svårare att angripa.

Se bestämd och självsäker ut. Förövare väljer som sagt var offer som ser ut att inte kunna försvara sig. Ser du orolig och nervös ut ökar därför risken för att någon ska angripa dig jämfört med om du utstrålar lugn och självsäkerhet.

Var vaksam. Genom att vara vaksam på din omgivning kan du se till att minimera riskerna du tar. Vissa folktomma platser är exempel på säkerhetsrisker som man enkelt kan välja att undvika.

Ring efter hjälp. Om du känner dig hotad av en man eller en grupp av män, ring din man/pojkvän eller en manlig bekant och be honom att komma till platsen du är på. Bara att du pratar i telefon kan avskräcka potentiella angripare.

Håll främlingar på avstånd. Håll främmande män på avstånd så att de inte kan överrumpla dig. Var artig men kortfattad och bestämd om suspekta män börjar att prata med dig i en miljö där en våldtäkt skulle kunna begås, säg att du ska träffa din man/pojkvän och gå från platsen. Många brottslingar fångar sina offers uppmärksamhet genom att inleda en konversation med dem och försöker att distrahera dem med frågor eller liknande innan de går till fysiskt angrepp.

Om ett övergrepp inleds:

Påkalla uppmärksamhet och fly. Försök att dra till dig uppmärksamhet genom att föra oväsen och försök att inte fly planlöst utan i riktning mot folksamlingar med människor som kan hjälpa dig. I många situationer måste man dock oskadliggöra angriparen för att sedan kunna fly, det är ingen idé att vända ryggen till en person som rusar mot dig ifall du inte kommer hinna fly någonstans – i det läget måste du stå kvar och gå till motangrepp!

Stå upp och håll avstånd. En våldtäktsman kommer försöka hålla fast och brotta ner sitt tilltänkta offer, ditt mål är därför att hålla våldtäktsmannen på avstånd och dig själv stående så att du kan springa från platsen så fort det är möjligt att fly.

Anfall är bästa försvar. En person som bara försvarar sig kommer förr eller senare att skadas allvarligt av en person som kontinuerligt angriper den defensiva personen. Det räcker alltså inte att bara hålla avstånd och försvara sig, du måste vid ett överfall vara offensiv och gång på gång försöka att skada din angripare! Endast genom att skada angriparen kan du få denne att avbryta överfallet så att du kan fly. Om du inte vet vad du ska göra är det bättre att vifta med armarna som en väderkvarn mot din angripare än att inte göra någonting alls.

Använd vapen. Se till att ta fram eventuella vapen du har i fickan innan du har blivit fysiskt angripen, annars finns det en stor risk att du kommer förlora bråket innan du ens har hunnit ta fram ditt vapen. Även om du genom ditt vapeninnehav begår ett brott kan det vid ett överfall vara lagligt att använda vapnet för att freda sig, om nöden kräver det. Om du inte har några vapen på dig, kolla om du ser några föremål i din omgivning som kan användas som improviserade vapen.

Använd inte grepp och låsningar. En normalstark kvinna kan inte räkna med att brotta ner en våldtäktsman eller förlita sig på några finurliga grepp då män som regel är starkare än kvinnor. En annan nackdel med grepp är att det är defensiva kampmetoder såvida du inte bryter av ett ben eller orsakar någon annan smärtframkallande skada. Så grepp i sig löser inte en situation där ditt mål är att fly från platsen och din angripare.

Slå med öppna händer. Som den finska filmen visar är det ofta bäst att slå med öppna händer eftersom det är lätt att bryta sina egna fingrar om man slår en knuten näve mot t.ex. skallen på en våldtäktsman. Slå med handloven mot hakan (kulstöts-liknande rörelse) med din starka hand eller slå med den främre handens fingerspetsar mot ögonen. Halsen och solarplexus är två andra måltavlor att slå emot och det går även att använda en knuten näves undersida för att snabbt hamra flera slag mot en fiende. Om angriparen kommer för nära dig kan armbågar vara effektivare än slag med händerna.

Sparka lågt. Höga och avancerade sparktekniker är ej att rekommendera, speciellt om du inte tränar en kampsport där sådana sparkar övas. Fokusera istället på att sparka lågt. Sparkar mot smalbenet kan göra ont och sparkar som träffar rätt på ett knä kan orsaka bra skada. Har du hamnat nära inpå din angripare går det att stampa honom på foten eller försöka att knäa mot skrevet.

Använd fula knep. Speciellt om angriparen kommit tätt inpå dig och tagit stryptag eller liknande gäller det att använda metoder som är förbjudna inom kampsport eller ses som ”fula” i ett hederligt slagsmål mellan två män. Förutom att knäa i skrevet eller greppa tag i testiklarna kan man rycka en angripare i håret, köra in pek- och långfingret i halsgropen, köra in tummarna i ögonen, slå med kupade händer mot öronen, bita i hals eller öron eller försöka bryta av ett finger om angriparen håller i dig och du enkelt kan få grepp om ett finger. Att försöka kontra ett strupgrepp med ett eget strupgrepp är ineffektivt – om en angripare stryper dig ska du istället försöka orsaka snabb, intensiv smärta genom någon av de nyss nämnda metoderna.

Rent generellt är ditt mål att slå angriparen medvetslös, orsaka honom paralyserande smärta eller orsaka skador som gör att personens förmåga att slåss eller springa blir drastiskt reducerad. Antingen ska ditt våldsamma motstånd krossa angriparens vilja att attackera dig eller hans förmåga att göra detsamma, så att du riskfritt kan fly till säkerhet. För att du ska lyckas med detta måste du vara mer motiverad och mer brutal och aggressiv än angriparen.

Avslutningsvis:

I ett sunt samhälle hade kvinnor inte behövt oroa sig för grupp- och överfallsvåldtäkter och kvinnor kan inte hållas ansvariga när våldtäkter sker. Men vi lever idag inte i ett sunt samhälle utan i ett mångkulturellt samhälle där kvinnor går allt mindre säkra. De kvinnor som förstår detta kan försöka att skydda sig så gott de kan genom de råd som listas i den här artikeln, samt se till att arbeta för ett bättre samhälle genom att organisera sig i Nordiska motståndsrörelsen!

OBS: Nordfront uppmanar ingen till brottslighet, men vi uppmanar alla svenska kvinnor att freda sig från såväl inhemska som importerade våldtäktsmän. För att veta vad som är lagligt respektive olagligt i Sverige bör man läsa på om begrepp som nödvärn, nödvärnsexcess, envarsgripande, ”knivlagen” m.m.


  • Publicerad:
    2016-02-02 14:40