USA. 17-årige Kyle Rittenhouses advokat John Pierce har intervjuats av Tucker Carlson och berättar där om omständigheterna kring skjutningarna i Kenosha, Wisconsin.

I måndags publicerades en intervju med Kyle Rittenhouses advokat John Pierce, som genomfördes i Tucker Carlsons program på Fox News. Rittenhouse misstänks för mord av första graden efter händelserna i Kenosha, Wisconsin. Detta är dock något som advokaten helt avvisar:

— Detta är hundra procent självförsvar. Kyle är en bra grabb, han är badvakt, Kenosha brann. När han arbetat klart den dagen begav han sig till gymnasieskolan med några vänner för att ta bort grafitti. Sedan blev de uppringda av en lokal företagare som äger tre butiker i centrala Kenosha, varav två bränts ner, han ville desperat försvara det sista han hade kvar och bad om hjälp. Kyle och hans vänner beslöt sig för att hjälpa till.

Om vad som föregick skjutningarna berättar Pierce följande:

— Kyle tog med sig första hjälpen-paket till stan eftersom han trodde skadade demonstranter kunde finnas på platsen och han tog med sig ett vapen eftersom Kenosha blivit en krigszon, varje frisk människa hade tagit med det. Han och hans vänner höll sig på gatan vid företaget tills han blev tvungen att hjälpa skadade demonstranter tills han plötsligt befann sig ensam på gatan eftersom kravallpolisen flyttat linjen bakåt.

Tucker Carlson tar i intervjun upp frågan om huruvida vapnet tagits in illegalt från en annan delstat:

— Det är felaktigt. Vapnet fördes aldrig över en delstatsgräns och är ett lagligt vapen i Wisconsin som även tillåter öppet bärande av vapen. Som 17-åring var han fullt berättigad att ha ett sådant vapen.

De två senare fallen av angripare som blev skjutna finns dokumentarade på film, varför det i de fallen är tydligt att Rittenhouse enbart avlossade sitt vapen mot personer som fysiskt angrep honom. Vad som hände vid den första skjutningen berättar Pierce mer om:

— New York Times har gjort en sammanställning om vad som hände, de analyserade händelsen noggrant. Ett skott avfyrades medan Kyle flydde från en mobb som blivit galen då han försökt släcka en anlagd brand. Mobben blev upprörd, de började skrika att Kyle skulle mördas och att de skulle döda honom och började jaga honom medan han sprang längs mer gatan.

— När han inte längre hade utrymme att fly avfyrades ett skott bakom honom, vilket New York Times tydligt visat. Kort efter det gav sig [Joseph] Rosenbaum, som ledde jakten, på honom direkt bakifrån och försökte ta hans vapen. När Kyle vände sig om hade han inget annat val än att försvara sig genom att skjuta därför att han var i fara att bli allvarligt skadad eller dödad.

Vad som hände mellan den första och den andra samt tredje skjutningen ger advokaten också sin bild av:

— Kyle försökte titta till personen som blivit skjuten och ringde även till sin vän och berättade att han skjutit någon. Han behövde omedelbart fly från området eftersom mobben som jagade honom höll honom ansvarig för skjutningen, som var i självförsvar. De skrek att han skulle bli mördad, så han började fly mot polisen och säkerhet. Mobben jagade honom och han blev då slagen bakifrån och ramlade omkull.

Se intervjun i sin helhet nedan:


  • Publicerad:
    2020-09-02 17:50