RYSSLAND. Mejldomän hotar ”störa det svenska valet”. Nu skrattar Internet åt Robert Eklunds trollning som lurat Svenska dagbladet, ”experten” Magnus Ranstorp och statsministerkandidaten Annie Lööf.

Listen to ”URKLIPP: Robert Eklund trollade Annie Lööf med ”Putinmail”” on Spreaker.

Under flera år har mainstream-media, MSB och andra aktörer, till och med regeringsrepresentanter, spridit konspirationsteorier om att Nordiska motståndsrörelsen bedriver rysk påverkanspolitik eller till och med är finansierat av Ryssland för att destabilisera Sverige.

Dessa konspirationsteorier, den ena mer invecklad än den andra, har skapat en intern skämtkultur inom Nordiska motståndsrörelsen där ledande personer och medlemmar ironiserar på sociala medier över hur de har direktkontakt med Putin, lägger ut bilder när de dricker den ryska energidrycken ”Russian Power” m.m.

Redan 2015 började Nordfront göra satir om konspirationsteorierna. Här ses Emil Hagberg från Nordiska motståndsrörelsen ta emot vodka och rubel från ryska björnen. Klicka för större bild.

I ett led i detta skapade Nordiska motståndsrörelsens dåvarande IT-chef Robert Eklund mejldomänen ”Putinmail” för 2-3 år sedan. I veckan nappade Svenska dagbladet på trollningen och skrev en av de mest bisarra artiklarna i mannaminne. I artikeln NMR kan störa svenska valet med ”putinmail” beskrivs Eklund mer eller mindre som en rysk påverkansagent och registreringen av domänen sägs utgöra ett ”hot” mot det demokratin.

I senaste avsnittet av Radio Nordfront var Robert Eklund med för att berätta om den lyckade trollningen och SvD:s förljugna Fake News-artikel.

Ett exempel på förljugenheten är när tidningen antyder att Eklund är rysk agent eftersom han tagit emot ett diplom från en rysk organisation för att han på ”ett korrekt sätt beskrivit den politiska situationen”. Vad tidningen inte nämner är att han fick denna utmärkelse på grund av att han skrivit artiklar som varit kritiska till Putin.

Ett annat ”bevis” på att Nordiska motståndsrörelsen styrs av Putin är enligt SvD att flera medlemmar använder sig av VK (ryska Facebook). Anledningen till detta är helt enkelt att censuren på Facebook är oerhört omfattande, medan mer yttrandefrihet råder på VK.

Saken tar dock inte slut här. När Svenska dagbladet och artikelns skribent Frida Svensson glatt kablar ut artikeln om ”Putinmail” på sociala medier så möts de av en flodvåg av skratt och häcklanden från normala människor som ser det absurda att en registrerad domän skulle utgöra ett hot mot Sverige.

Detta hindrar emellertid inte kända aktörer som ”terrorforskaren” och rikspajasen Magnus Ranstorp eller Centerpartiets ledare Annie Lööf att sprida artikeln på Twitter.

Andra är inte lika imponerande som Magnus Ranstorp och Annie Lööf:


  • Publicerad:
    2018-05-04 13:04