UTRIKES. Enligt en kommentar från Rysslands utrikesdepartement kommer man inte samtala med Juan Guaidó, då han inte är oberoende.

Enligt en kommentar från Alexander Schetinin, chef för det ryska utrikesdepartementets Latinamerika-avdelning, finns det ingen poäng med att på något sätt samtala med Juan Guaidó, som kallar sig Venezuelas tillförordnade president. Guaidó är enligt kritiken nämligen inte oberoende.

— Han koordinerar varje steg med ett annat land, och får deras välsignelse. Därför ser vi ingen poäng med att kommunicera med honom, säger Schetinin.

Sannolikt menar Schetinin att Guaidó är en amerikansk nickedocka, även om han inte säger rakt ut att detta ”andra land” är just USA. Just USA är det land som mest lägger sig i venezuelansk politik för tillfället, då man nyligen infört sanktioner mot landet samtidigt som man överfört venezuelanska tillgångar till Guaidó.

Samtidigt har Guaidó öppnat upp för utländsk exploatering av Venezuelas stora oljetillgångar, något som välkomnas av USA.

Förutom USA har exempelvis Storbritannien, Frankrike, Spanien och fler EU-länder uttalat stöd för Guaidó, medan Ryssland, Kina, Iran och Turkiet vägrat erkänna honom som tillförordnad president. Nyligen kom uttalanden från Italien om att man förhåller sig neutrala i frågan.

Källa:
Guaido is not independent, no use talking to him – Russian Foreign Ministry


  • Publicerad:
    2019-02-06 23:00