UTRIKES. Insamlade biståndspengar till Venezuelas befolkning användes av topparna inom  den USA-stödda ”oppositionen” till lyxliv, med dyra hotell, uteliv och shopping i Colombia. 

USA-lakejen Juan Guaido.

I februari anklagade den USA-stödde Juan Guaidó Venezuelas president Nicholas Maduro för att vägra släppa in humanitärt bistånd till landets behövande befolkning.

Bilderna på lastbilarna vid gränsbron vid den colombianska gränsstaden Cúcuta och konfrontationerna som uppstod kablades ut över hela världen för att svartmåla Maduro.

Nu avslöjar den Miami-baserade, och knappast Madurovänliga, tidningen Panam Post att stora summor av de insamlade biståndspengarna spenderades på helt andra saker – på bland annat oppositionstopparnas lyxliv, med dyra hotell, prostituerade och alkohol.

En stor del av de insamlade pengarna från USA och deras allierade var öronmärkta för att gå till venezuelanska soldater som deserterat från Venezuelas armé.

Genom att överdriva antalet soldater som deserterat och lämna falska uppgifter om hotell som skulle husera desertörerna, samt försök att arrangera falska insamlingsgalor, kunde Kevin Rojas och Rossana Barrera, båda med höga positioner inom Juan Guaidós parti Folkets vilja, förskingra stora summor pengar.

Colombianska myndigheter ska enligt Panam Post ha fattat misstankar efter obetalda hotellräkningar och de båda toppolitikernas lyxliv i Colombia, och uppmärksammat Juan Guaidó om vad som pågick.

Avslöjandet, som också nått internationella medier, skakar nu den USA-stödda oppositionen i Venezuela och Juan Guaidó har tvingats att beordra en utredning mot Kevin Rojas och Rossana Barrera.

Förutom de avsatta pengarna till deserterande soldater är dessutom stora summor pengar, donerade av kändisar i USA – däribland John F Kennedys dotter Caroline Kennedy – helt enkelt försvunna.

Panam Post skriver också att 60 procent av den mat som ska ha donerats av länder till ”oppositionen” som bistånd ska ha lämnats att ruttna.

I februari hävdade flera svenska medier att Venezuelas militär bränt lastbilar med humanitärt bistånd – ett påstående som New York Times senare avslöjade var en bluff. I själva verket var det aktivister från oppositionen som kastat molotov-cocktails mot lastbilarna som fattat eld.

Källa:
Guaido’s Envoys Misappropriate Humanitarian Aid Funds in Colombia


  • Publicerad:
    2019-08-01 12:05