UTRIKES. Venezuelas ledning säger att de lyckats stoppa en statskupp som ska ha utförts av ”israeler”.

Enligt det antiamerikanska Venezuelas ledning har landet lyckats avstyra en statskupp som ska ha organiserats av de högerorienterade regeringarna Brasilien, Chile och Colombia. Detta genom att ha infiltrerat kuppmakarna.

Före detta samt aktiva militärer ska ha varit del av planeringen, som bland annat ska ha innefattat mord på Venezuelas president Nicolás Maduro och dennes fru.

Enligt Maduro skulle en ”israelisk grupp” ha stått för själva utförandet av kuppen.

Venezuela har sedan i januari hotats av statskupp, då den USA-vänlige marionetten Juan Guaidó grundlagsvidrigt utnämnt sig själv som president i landet. Guaidó får stöd av USA, som bland annat infört hårda sanktioner mot Maduros regering samt hotat med militär intervention. Maduro i sin tur har haft stöd från Turkiet, Kina och Ryssland, där de sistnämnda skickat militära instruktörer i syfte att förbereda Venezuelas militär för en amerikansk invasion.

Förra veckan sa USA:s president Donald Trump att han inte är orolig över att det ännu inte blivit något regimskifte i det sydamerikanska landet.

— Vi har många saker på lager […]. Vi vill inte […] involvera oss i den utsträckning som du kanske tänker, men vi har många alternativ. Vi har fem alternativ för Venezuela. Vi får se vad som händer, sa presidenten.

Källor:
Venezuela claims it thwarted attempted ’coup’ planned by the United States, Colombia and Chile that would have led to Nicolas Maduro’s assassination
‘Regime change takes time’: Trump plays down stalled coup in Venezuela


  • Publicerad:
    2019-07-02 09:00