UTRIKES. Ryska instruktörer befinner sig just nu i Venezuela för att förbereda landets armé inför en möjlig amerikansk invasion.

Enligt den ryska ambassadören i Venezuela, Vladimir Zaemsky, är det hundratal ryska militärer som under mycket väsen flögs till det sydamerikanska landet i mars på plats för att utbilda Venezuelas armé inför en möjlig amerikansk invasion.

— Den venezolanska regeringen har präglats av spänd förväntan sedan USA upprepade gånger hotat med våld motlandet, sa Zaemsky till nyhetsbyrån AFP.

— I de här tiderna måste de vara säkra på att de vapen de har är funktionsdugliga, fortsatte Zaemsky.

Enligt honom är det alltså de ryska instruktörernas uppgift att kvalitetssäkra vapnen och visa hur man effektivast använder dem.

Den ryske diplomaten sa också att Ryssland har full rätt att befinna sig i landet enligt ett avtal som slöts med Venezuela 2001. Zaemsky säger också att han helst ser en fredlig lösning på konflikten.

USA:s president Donald Trump sa efter att ryssarna anlänt att de var tvungna att lämna den antiamerikanska socialistnationen, något som hans kollega Vladimir Putin alltså inte verkar ha lyssnat till. USA – som öppet och enligt vissa även i det fördolda stött en regimskifte i Venezuela – har på senare tid lagt mer fokus på regimskifte i antisionistiska Iran.

Källa:
Russian troops helping Venezuela amid US threats: Envoy


  • Publicerad:
    2019-05-25 23:05