UTRIKES. En artikel i webbtidningen Sputnik betraktar USA:s anklagelser mot Venezuelas president om ”knarkterrorism” som grundlösa och ser, i ljuset av stormaktens tidigare agerande, en förevändning för en invasion av landet.

Webbtidningen Sputnik behandlar i en artikel den uppkomna situationen i Venezuela.

Bakgrunden är att USA:s justitiedepartement har anklagat högt uppsatta politiker och tjänstemän i Venezuela, däribland president Nicolas Maduro, för ”knarkterrorism”. Man har även erbjudit miljontals dollar i belöning för information som leder till att dessa personer arresteras eller fälls i domstol.

Statssekreterare Mike Pompeo samt justitiekansler William Barr har riktat grova anklagelser mot Venezuelas president och andra officiella företrädare, inklusive parlamentets konstitutionsutskott, den förre chefen för landets militära underrättelsetjänst och en högt rankad före detta general. Anklagelserna går ut på att dessa personer i hemlighet ska ha drivit narkotikakartellen som kallas ”Solarnas kartell”.

DEA, United States 
Drug Enforcement Administration, utlovar på sin webbsida ”belöningar på upp till femton miljoner dollar för information som leder till att Maduro Moros grips eller döms”, tillsammans med upp till tio miljoner dollar per styck för gripandet av hans kollegor. Belöningarna förklaras administreras av det så kallade Narcotics Rewards Program. Den venezuelanska regeringen har ännu inte bemött anklagelserna.

Sputnik ifrågasätter starkt korrektheten i dessa anklagelser och åberopar först Sebastian Tapia, expert på latinamerikansk och venezuelansk politik och professor vid Universidad Abierta Interamericana i Buenos Aires:

— Om anklagelsen vore sann, skulle de redan ha tillräckligt med information för att skrida till verket. Det är hursomhelst svårt att tro att Maduro skulle vara inblandad personligen och det är dessutom juridiskt tveksamt om USA:s rättssystem är det rätta forumet för brottsmålet.

Sputnik menar menar även att anklagelserna som USA riktar mot den venezuelanske presidenten kan utgöra en förevändning för att störta denne efter att tidigare försök att göra det, har misslyckats. Man hänvisar härvid först utan källhänvisning till Observer som ska ha liknat beskyllningarna om ”knarkterrorism” förspelet till ”Operation Just Cause”, den amerikanska invasionen av Panama 1989 för att avsätta president Manuel Noriega.

Så här kommenterar Tapia dessa uppgifter:

— I det fallet var anklagelsen om narkotikahandel ursäkt för att invadera landet, tillfångata Noriega och byta ut regimen i Panama. Det är inte långsökt att anta att de planerar samma sak för Venezuela.

Sputnik hävdar att ”anklagelserna mot Maduro och hans administration är det senaste försöket av USA att verkställa sina planer för Venezuela” och att ”det följer på ett årslångt försök att få regeringen i Caracas avsatt genom att kalla oppositionsledaren Juan Guaido landets interimpresident”.

I artikeln, som utvecklas till ett samtal mellan olika lärda, kommer även författaren, historikern och förre FN-reportern i Venezuela Alfred de Zayas till tals:

— Detta är ett annat exempel på ’krigföring med juridik’ – som inte backas upp av bevis, säger denne om anklagelserna mot Maduro och hans sällskap.

— Om USA hade något substantiellt på Maduro, kunde man framföra det till FN:s byrå för droger och brott i Wien, som har stor erfarenhet av att utreda sådant. Man kunde också involvera INTERPOL, men detta skulle kräva solida bevis… Om USA har bevis, har allmänheten rätt att få veta det. Men agerandet, som det nu utspelar sig, tycks falla inom kategorin ’smutskastningskampanj’, fortsätter han.

De Zayas menar vidare att detta missbruk av rättsadministrationen för politiska syften egentligen bara undergräver integriteten hos det amerikanska rättsväsendet genom att ”skapa cynism hos medborgarna”.

Tapia instämmer i detta:

— Det är naturligtvis varken rationellt eller etiskt, men vi talar om amerikansk utrikespolitik. De pengar som som USA spenderar på att försöka störta Maduro kunde användas på sjukvården: köpa masker, betala löner, vad som helst som kunde bidra till att reducera smittan under coronapandemin.

— Men varken utrikes- eller justitiedepartementet har en budget som påverkas av denna pandemi, så trakasserierna av Venezuela kan bara fortsätta, klagar analytikern.

2019 rapporterade oberoende medier världen över om foton där ”interimpresidenten” Guaido poserar med medlemmar i Los Rostrajos, en colombiansk kriminell paramilitär gruppering och drogkartell, vilken under sin storhetstid var en av det landets mest mäktiga narkotikahandlare.

Om detta kommenterar de Zaya:

— Om USA:s justitiedepartement hade varit genuint intresserat av att bekämpa nakotikahandel, skulle det ha utrett Guaido – och dess representant skulle ha varit mer försiktig i valet av marionett han önskar stödja.

Sputniks skribent påminner om ”Washingtons förkärlek för att fabricera bevis som uppfyller dess behov”.

De Zaya pekar härvid på Bushadministrationens narrativ om Iraks ”massförstörelsevapen” som ledde till invasionen 2003:

— Planerar USA en annan invasion, denna gång av Venezuela? Ännu ett brott mot mänskligheten? Jag är en amerikansk medborgare och jag säger: Inte i mitt namn, insisterar han.

Nästa person som uttalar sig i artikeln är den före detta officeren i USA:s armé, och senare visselblåsaren samt politiske analytikern Scott Bennett. Han påpekar att anklagelserna om ”knarkterrorism” mot Maduro och hans medarbetare skulle vara ”närmast komiska om de inte utgjorde ett så tragiskt vittnesmål om korruptionen och hyckleriet hos utrikesdepartementet och den djupa statens agenter”.

Bennett varnar även för att ”Pentagon och justitiedepartementet kan vara skamlösa nog att försöka organisera en expedition med uppgift att infånga eller döda Maduro”:

— Då utses, lägligt nog för uppdragsgivarna, Juan Guaido till Venezuelas nya president och lämnar över de flesta oljeborrningsrättigheterna, den mesta marken och den största delen av den reella makten till USA, via CIA. Det är ett schackdrag med tre pjäser. Men kanske andra internationella ledare, välkända för sina schackfärdigheter, kommer utmanövrera detta drag och försätta partiet i schackmatt innan det riktigt har börjat, föreslår han.

Källor:
US ‘Narco-Terrorism’ Charges Against Maduro May Be Pretext for Panama-Style Invasion, Observer Warns
US Brings Charges Against Venezuela’s President Maduro, Offers $15 mln Reward For His Arrest
Nicolás Maduro Moros and 14 current and former Venezuelan officials charged with narco-terrorism, corruption, drug trafficking and other criminal charges


  • Publicerad:
    2020-03-28 23:40