VENEZUELA. Hittills har 34 personer gripits i utredningen om kuppförsöket mot Venezuelas regering.

Nicolás Maduro. Foto: Kreml.ru

Ytterligare tre personer har gripits i Venezuela misstänkta för delaktighet i förra helgens kuppförsök mot regeringen i Caracas. Detta säger Venezuelas president Nicolás Maduro.

Nu har 34 personer frihetsberövats i samband med utredningen av händelsen, då en grupp legosoldater sjövägen försökte ta sig in i Venezuela, i närheten av Caracas internationella flygplats.

— Vi har letat minutiöst efter alla inblandade, och vi kommer att fånga dem alla, säger Maduro i ett tv-tal.

Omständigheterna kring den misslyckade kuppen, som Maduro jämfört med Grisbuktsinvasionen 1961, är ännu inte utredda.

En amerikansk för detta yrkesmilitär som numera är verksam i säkerhetsbranschen har tagit på sig ansvaret för att ha försökt genomföra operationen.

The Washington Post publicerade tidigare i veckan ett dokument som anses visa att en rådgivare oppositionsledaren Juan Guaidó varit inblandad i planerna, åtminstone på ett tidigt stadium.

Tidningen rapporterade i artikeln inte vilka relevanta kontakter Guaidó, om några, kan ha haft med amerikanska intressen som sedan länge har visat att de vill ha en mer USA-lydig regering i Venezuela.

Juan Guaidó nekar själv till inblandning, liksom USA:s och Colombias regeringar, vilka också pekats ut av Maduro som skyldiga till kuppförsöket.


  • Publicerad:
    2020-05-10 14:00