VENEZUELA. Två amerikanska soldater har dömts till 20 års fängelse i Venezuela efter att de tidigare i år försökt att kidnappa landets anti-amerikanska president, Nicolas Maduro. 

Två amerikanska soldater har dömts till 20 års fängelse i Venezuela efter sitt misslyckade försök med att kidnappa den anti-amerikanska presidenten Nicolas Maduro. De dömda amerikanerna, Luke Denman och Airan Berry tillhörde tidigare den amerikanska specialstyrkan och var fram tills idag anställda av en privat amerikansk militärfirma.

Enligt obekräftade uppgifter har båda amerikanerna erkänt bland annat vapensmuggling och terroristbrott.

Amerikanernas uppdrag kallades ”Operation Gideon” och gick ut på att kidnappa president Maduro för att sedan ta honom till USA. Kidnappningsförsöket rapporterades i maj ha varit ett försök till presidentmord, sedan dess har utredningen visat att amerikanernas mål var att kidnappa den venezuelanska presidenten.

Operationen organiserades av den privata amerikanska ”säkerhetsfirman” Silvercorps USA, som signerat ett kontrakt för att kuppa bort den sittande presidenten Maduro till förmån för den USA-stödda oppositionsledaren Juan Guaidó.

Både Guaidó och den amerikanska regeringen förnekar inblandning i operationen, detta trots att de har erbjudit en belöning på femton miljoner dollar till den som arresterar Maduro, skriver RT.


  • Publicerad:
    2020-08-10 16:15