UTRIKES. På grund av Venezuelas brist på bensin har deras allierade Iran valt att skicka fem oljetankers till landet. Detta kritiseras nu av den amerikanska krigshetsaren John Bolton, han menar att det inte stämmer överens med ”amerikanska prioriteringar”. 

Nicolás Maduro och Hassan Rouhani. Foto: Tasnim News Agency

Tidningen Miami Herald har rapporterat om att Iran skickar fem tankfartyg med bland annat bensin till Venezuela. Detta på grund av Venezuelas sinande oljetillgång. Tankfartygens last, som uppgår till ett värde av 45,5 miljoner dollar, ingår i en affär mellan de båda allierade länderna.

Tankfartygen lastades med bensin vid ett av Irans oljeraffinaderier i närheten av Bandar Abbas. Sedan rundade fartygen den arabiska halvön, genom Suezkanalen och vidare genom Medelhavet och Atlanten mot Venezuela.

— Iran och Venezuela är två självständiga nationer som har bedrivit handel med varandra, vilket de kommer att fortsätta med, säger Ali Rabiei, talesman för det iranska kabinettet.

Den amerikanska före detta säkerhetsrådgivaren och krigshetsaren John Bolton tycker inte om att andra länder bedriver handel med varandra om det strider mot amerikanernas intressen. I ett inlägg på Twitter kritiserar han Irans och Venezuelas handel.

”Trots USA:s maximala påtryckningskampanj räddar Iran Venezuela genom att skicka fem stora oljetankers för att lindra Maduros bensinbrist. Irans försök till att motsätta sig USA:s prioriteringar kräver en lösning. Kina, Iran och Venezuela får inte lyckas”, skriver Bolton på Twitter.

Samtidigt varnar amerikanska analytiker för att de ökande spänningarna mellan USA och Iran kan leda till nya ”konfrontationer”.


  • Publicerad:
    2020-05-20 14:30