UTRIKES. Ryssland kommer inte att ge upp Venezuela till USA utan i själva verket öka det militära samarbetet med det antiglobalistiska sydamerikanska landet.

Ryssland flög förra veckan i ett hundratal soldater och 35 ton ”materiel” till det av USA hårt ansatta Venezuela. Som svar på detta krävde USA:s president Donald Trump – som under sin valkampanj sa sig vilja förbättra relationerna med Ryssland och inte arbeta för fler neokonservativa regimskiften runt om i världen – att Ryssland skulle lämna det sydamerikanska landet.

Nu har Ryssland gått med på att inte följa det amerikanska direktivet utan i stället fördjupa samarbetet med Venezuela. Bland annat har nya faciliteter för helikopterträning byggts där venezolanska piloter ska lära sig flyga bland annat ryska stridshelikoptrar.

Ryssland hjälper enligt uppgifter också till med att restaurera Venezuelas ryskproducerade luftvärn S-300 som ska ha skadats efter att flera mystiska strömavbrott – som många menar luktar amerikanskt fulspel och sabotage – drabbat landet under mars månad.

Det nyligt intensifierade samarbetet länderna emellan bygger på ett militärtekniskt avtal som tecknades 2001.

Källor:
Russia to keep deepening cooperation with Venezuelan military – state arms exporter
’Russians Will Pay a Price’: US Mulls Response to Moscow Over Venezuela
Venezuela: Rikstäckande strömavbrott följs av misstänkt sabotagevåg


  • Publicerad:
    2019-03-29 21:40