Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Ryssland tillåter sin befolkning att försvara sig

Av Redaktionen, 2014-11-20
redaktionen@nordfront.se

SJÄLVFÖRSVAR. Ett tillägg till Rysslands vapenlagstiftning gör det möjligt för befolkningen att bära olika slags vapen i självförsvarssyfte, dock med vissa restriktioner.

pistol

I ett tillägg till landets nuvarande vapenlagstiftning gör regeringen det tillåtet för befolkningen att bära licensierade vapen på allmän plats i självförsvarssyfte. Ryska innehavare av skjutvapen fick tidigare bara bära sitt vapen under jakt eller sportskytte.

De vapen man får lov att bära i självförsvarssyfte definieras i lagtexten som skjutvapen med långa slätborrade pipor, pistoler, revolvrar samt exempelvis elpistoler och tårgasvapen. Vapen med lång räfflad pipa (gevär) och eggvapen är fortfarande förbjudna att bära på allmän plats.

De platser där man fortfarande inte får gå beväpnad definieras som läroanstalter, inrättningar som är verksamma på natten och serverar alkohol samt vid offentliga sammankomster såsom gatudemonstrationer eller protester. Man får inte heller gå beväpnad när man är berusad.

För att få äga ett skjutvapen i Ryssland måste man gå kurser i säkerhet hanterande av vapnet, genomgå en bakgrundskontroll samt förnya sin licens var femte år. Enligt en undersökning från 2011 motsatte sig dock hela 81 procent av befolkningen lättade restriktioner för skjutvapen. Om undersökningen syftade på bakgrundskontroller eller bärande av vapen på allmän plats framgår ej.

Bakom förslaget ligger troligtvis den ryska lobbygruppen ”Rätten till skjutvapen” som tidigare i år samlade in runt 100 000 namnunderskrifter för att få den ryska Duman att rösta om ett förslag för ökad rätt att äga skjutvapen.

Källa:
Russians can now carry guns for ‘self-defense’


  • Publicerad:
    2014-11-20 17:30