PALESTINA Gästskribenten Torsman sammanfattar i en artikel de första tre dagarna av kriget mellan Israel och Palestina och hans egna tankar kring det som händer.

På Rysslands president Vladimir Putins födelsedag och nära inpå 50-årsdagen av Jom Kippur-kriget, lördagen 7 oktober, angrep Hamas israeliskt territorium. Enligt den israeliska militären var det så få som tusen soldater som ingick i lördagens överraskningsanfall. Oavsett antal så lyckades Hamas tränga in i Israel via land, hav och till och med i luften. De erövrade ett antal byar och mindre städer och tog hundratalet israeler som gisslan.

I videon nedan ser vi hur Hamas trängde igenom murarna till Israel genom att först slå ut de fjärrstyrda kulsprutorna med hjälp av drönare som släppte lättare bomber rakt ovanifrån. Därefter sprängde mujahidin hål i muren, stora nog att köra genom med motorcyklar. Samtidigt distraherade man Iron Dome med raketattacker, vilket gjorde det möjligt för soldater med skärmflygare att ta sig in på ockuperad mark och sätta käppar i hjulet för det israeliska försvaret.

Israels luftvärnssystem Iron Dome har de senaste åren visat sig kunna skjuta ner omkring 90 procent av raketerna som avfyras mot landets territorium. Varje raket som avfyras av försvarssystemet kostar dock runt en halv miljon kronor. Lyckligtvis behöver israelerna inte oroa sig över notan, bara 2022 gav de generösa amerikanska skattebetalarna en miljard dollar specifikt till Iron Dome – vilket alltså motsvarar runt 20 000 raketer. Så snart angreppet började lovade USA 8 miljarder dollar till sina herrar.

Kort sagt har de materiellt underlägsna, men andligt överlägsna, palestinierna kommit på mycket uppfinningsrika metoder för att hantera sin fiende. Ett stort antal drönare har använts med stor framgång mot den amerikanskbetalda Iron Dome i Israel, bland annat en de döpt till ”Al Zouari” efter en tunisisk ingenjör som mördades av Mossad 2016.

Drönaren "Al Zouari" användes framgångsrkt under anhreppet på Israel.

David mot Goliat?

Israel har en befolkning på cirka tio miljoner, varav en femtedel är palestinier. Befolkningen är utspridd på en yta stor som halva Danmark. Jämte Jerusalem så är också kusten från Haifa till Ashod tätbefolkad och i Tel Aviv med omnejd bor hela fyra miljoner israeler.

Palestina har idag tillbakatryckts till två områden: Gazaremsan och Västbanken. På Gazaremsan bor drygt två miljoner invånare på en liten landremsa som gränsar till Medelhavet, Israel och Egypten.

Hamas styr de facto Gazaremsan och det var härifrån attacken skedde. Västbanken hyser tre miljoner invånare på en yta som motsvarar Storstockholm och ligger inklämt mellan Israel, Jordanien och Döda havet. I grannländerna Jordanien, Syrien och Libanon bor ytterligare tre miljoner palestinier. Egypten däremot har färre palestinier än Tyskland (som har 100 000). Levanten har alltså populationer av judar och palestinier i samma storleksordning.

Karta som visar palestiniernas områden Gaza och Västbanken.

Israels försvarsmakt har 170 000 soldater i aktiv tjänst och ytterligare 465 000 reservister. Dessutom har Israel militärtjänstgöring för både män och kvinnor (om de tillhör rätt ras, dvs inte är araber) och således rejäla reserver. Att uppskatta Hamas stridskrafter är inte lika lätt men de siffror som återfinns på Wikipedia tyder på att de är omkring en tiondel så manstarka som sin fiende.

Gazas geografiska position innebär att det är oerhört känsligt för blockader. Israels försvarsminister Yoav Galant har beordrat en total belägring av Gazaremsan. Införseln av mat har stängts jämte vatten, bränsle och elektricitet. Försvarsministern rättfärdigar det brutala tilltaget med att de slåss mot ”människodjur”. De senaste två decennierna har Egypten villigt lytt Israel i blockader av Gazaremsan så tyvärr har de nog inte mycket hjälp att vänta från egyptiskt håll.

Men vad skulle hända om amerikanska fartyg blockerade eventuellt humanitärt bistånd från exempelvis Ryssland i form av vatten och mat?

Israels svar på angreppet

Israel har svarat genom brutala bombningar av civila. Hamas sägs ha ett välutvecklat tunnelsystem för att gömma sig från bombardemang så förmodligen lider de inga avsevärda militära förluster av denna terrorbombning.

Tunnelsystem sträcker sig även till Egypten och har möjliggjort viss smuggling till den mycket isolerade Gazaremsan och därmed en inkomstkälla för Hamas. Sedan den så kallade arabiska våren och Egyptens regimskifte 2013 har smugglingen dock försvårats kraftigt. Redan 2009 byggde Egypten dessutom en stålbarriär som sträcker sig 18 meter under marken längs den 14 km långa gränsen.

Propagandakriget

Innan kriget blossade upp i lördags hade Israel mördat 167 palestinier hittills i år enligt FN. En upptrappning från förra året, då man dödade 155. Tyvärr är detta okända siffror för gemene man som istället ser på israelisk propaganda, såsom detta:

Hamas, likt Hezbollah i Libanon, är omtyckta för sin relativa korruptionsfrihet och sina sociala program men i svensk dagspress kallas de oupphörligen för terrororganisationer. Detta trots att det är israeliska plan som nu angriper ambulanser, vilket påminner om när de allierade bombade ambulanser i Tyskland.

(Det är för övrigt orsaken till att vi har ”blåljus” och inte ”rödljus”, eftersom blåljus är svårare att se från ett högtflygande flygplan än det röda ljus som användes tidigare. Detta försvårade de allierades bombningar av ambulanser och brandbilar under andra världskriget.)

Likt hur USA och Storbritannien bombade civila under andra världskriget så bombar Israel nu urskillningslöst civila. Då var axelmakternas soldater på fronten, långt från sina familjer som mördades i eldstormarna, nu gömmer sig Hamassoldaterna i tunnlarna i väntan på att det israeliska infanteriet ska sättas in.

Västerländsk massmedia kommer överskölja oss med bilder på skadade och dödade israeliska civila, men vi kommer inte få videor som den nedan, där en en far tvingas ta förval av sin son – som bara är ett spädbarn – efter israeliska bomber.

Bland den media som faktiskt rapporterar om palestiniernas lidande är en del helt blockerat i Sverige, såsom exempelvis RT som bara kan nås via VPN.

Slutligen: Alla svenskar är palestinier i detta land. Massinvandringen till Palestina började flera årtionden innan massinvandringen till Västeuropa. Palestiniernas förfäder lyckades inte stoppa invandringen och förlorade sitt land och sina rättigheter på grund av detta. Nu gör de ett tappert försök att återerövra åtminstone en del därav för att deras barn ska slippa växa upp under samma förnedring som de själva gjort.

Torsman