Dagens datum 16 april: Denna dag 1945, tre veckor innan andra världskrigets slut, torpederas det tyska lasarettfartyget av de allierade. Minst 7 000 människor dör i massakern.

”Goya” var ett norskbyggt tyskt flyktingfartyg som under andra världskrigets slutskede användes för att evakuera tyska civila och soldater. Evakueringsplanen gick under Operation Hannibal som handlade om att hjälpa tyskar från Östpreussen, Kurland och Polska korridoren att fly undan den framryckande sovjetiska Röda armén. Under Goyas sista färd fungerade den som ett lasarettfartyg för undflyende sårade civila och soldater från Östpreussen.

Lasarettfartyget Goya.

Lasarettfartyget Goya.

Goya upptäcktes på kvällen den 16 april av den sovjetiska ubåten L-3 utanför Gdańsk. Goya var snabbare än den sovjetiska ubåten men motorproblem på ångbåten Kronenfels tvingade den tyska konvojen att stanna. Efter ett stopp på 20 minuter för reparationer hade den sovjetiska ubåten hunnit ifatt. Klockan 23:52 gav den sovjetiska ubåtskaptenen Vladimir Konowalow, en jude, den ofattbara ordern: ”Eld!”

Den judiske ubåtskaptenen Vladimir Konowalow beordrade massakern.

Den judiske ubåtskaptenen Vladimir Konowalow beordrade massakern.

Fyra torpeder avfyras varav två träffar Goyas akter och mittersta del. Fartyget klyvs på mitten och sjunker efter bara 5-7 minuter. Tusentals tyskar dör ombord på skeppet eller genom drunkning och förfrysning i det iskalla vattnet. De allra flesta av dessa är kvinnor och barn.

Man beräknar att minst 7 000 människor dog i attacken och att endast 183 överlevde. Passagerarlistan visar på 6 100 människor ombord, men det anses som mest sannolikt att hundratals ytterligare packats in för att använda varje fritt utrymme ombord på fartyget.

De som arrangerade Nürnbergrättegångarna efter kriget var de allierade och som alla andra allierade krigsförbrytare dömdes därför inte heller ubåtskaptenen Vladimir Konowalow för krigsbrott. Han fick istället utmärkelsen Sovjetunionens hjälte för sänkningen av fartyget.

Sänkningen av Goya kan vara vara den näst största fartygskatastrofen genom tiderna när det kommer till antalet omkomna. Flest dog under sänkningen av det tyska flyktingfartyget ”Wilhelm Gustloff” – också den sänktes av en sovjetisk ubåt  – där 9 343 människor dog i januari 1945. En månad efter sänkningen av Goya bombade brittiska bombplan mellan 7 000 och 8 000 människor till döds ombord på det tyska fartyget ”Cap Arcona” (huvuddelen av dessa var koncentrationslägerfångar som evakuerades av tyskarna). Utöver dessa tre massakrer dödades även 3 500 människor ombord på tyska passagerarfartyget ”General von Steuben”, detta av samma sovjetiska ubåt som sänkte Wilhelm Gustloff.

De fyra största fartygskatastroferna förövades alltså av de allierade under andra världskriget och riktades mot civila och flyktingar. Som en jämförelse kan nämnas att 1 514 människor dog när Titanic sjönk. Hollywood har ännu inte gjort någon tårdrypande film om fartygskatastroferna på Goya, Wilhelm Gustloff, General von Steuben eller Cap Arcona.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-04-16.


  • Publicerad:
    2018-04-16 00:00