ALMEDALEN. Säpo varnar för att ”främmande makt” kan utnyttja Almedalen för att spionera på politiker och myndigheter.

Susanna Trehörning, Säpo

Säpos kommenderingschef i Almedalen Susanna Trehörning säger att alla besökare på politikerveckan i Gotländska Almedalen bör vara vaksamma och fundera över it-riskerna där.

Stora delar av det officiella Sverige finns på ett ställe i Almedalen. Det utgör en stor möjlighet för ”en främmande makt” som vill spana på politiker och myndigheter. Men kartläggningen pågår hela tiden, även utanför politikerveckan, varnar Säpo allmänheten.

— Vi vet att främmande makt kartlägger information om politiker och beslutsfattare. I Almedalen finns många beslutsfattare. Men det här pågår inte bara specifikt där, det händer hela tiden, säger Trehörning till TT.

Främmande makt har blandat sig i val i andra länder, och man vet att det finns ett stort intresse för att inhämta information även om svenska myndigheter och politiker. Kanske för att använda i antidemokratiska syften.

— Vi vet att främmande makt kartlägger också personer, och att de kan var intresserade av olika beslutsfattare. De kan komma att använda informationen i ett senare skede, till exempel för att underminera verksamheten framöver. I Almedalen har vi så mycket livvakter och övriga resurser som vi bedömt behövas. Vi gör bedömningar av säkerhetsläget minut för minut, säger hon.

På grund av hotläget uppmanar Trehörning alla besökare att säkerställa att deras it-utrustning som datorer, telefoner eller surfplattor innehåller känslig information. Om den gör det bör man vara särskilt försiktig med dem, och kanske inte ens ha dem med sig överallt.

— Jag råder alla att undvika öppna nätverk. Man ska inte heller ladda sin telefon annat än med sin egen laddare, eller en betrodd laddare, säger Trehörning.

Källa:
Säpo varnar för it-risker i Almedalen


  • Publicerad:
    2018-07-03 15:30