SUNDSVALL. SCA avvecklar. Corona uppges vara anledningen.

Ortvikens pappersbruk. Foto: SCA.

Skogskoncernen SCA vill avveckla tryckpapperstillverkningen i Sundsvall vilket innebär att 800 anställda kan beröras, särskilt på Ortvikens pappersbruk. Detta skriver SCA i ett pressmeddelande.

”Våra massakunder vill att vi växer med dem inom produktsegment som förpackningskartong och hygienprodukter, segment med en god tillväxt. I linje med vår strategi, har vi steg för steg minskat vår exponering mot tryckpapper. Nu inleder vi förhandlingar om att helt lämna detta produktsegment”, säger Ulf Larsson, vd på SCA, i pressmeddelandet.

SCA har vid Ortviken en årlig omsättning på cirka fyra miljarder kronor. Efterfrågan på tryckpapper har emellertid minskat i Västeruropa med fem procent sedan 2008 och har minskat ytterligare under coronapandemin.

”Under coronapandemin har efterfrågan minskat med ytterligare 30-40 procent och produktionen vid Ortviken har fått anpassas till den minskade orderingången. Den lägre efterfrågan kombinerad med en svag prisutveckling har orsakat att verksamheten nu har negativ lönsamhet”, skriver SCA.


  • Publicerad:
    2020-08-26 14:50