Arnold Schwarzenegger, guvernör i Kalifornien, kräver att den amerikanska kongressen tar tag i det stora problemet med den näst intill obevakade gränsen mot Mexiko.

– Jag anser att det är totalt ansvarslöst av politikerna i Washington att än en gång ha misslyckats att få igenom en omfattande invandringsreformplan och att inte ägna sig åt denna nationella kris, sade han i ett uttalande.
– Fram tills dess vår gräns är säker, vet jag att alla amerikaner delar min oro om narkotikahandel och illegal invandring, sade han vidare.

Man uppskattar att det finns minst tolv miljoner, kanske så många som 20 miljoner, illegala invandrare i USA. Kalifornien är en av de stater som är mest utsatt för illegal invandring och Schwarzenegger har, tillsammans med andra guvernörer i angränsande stater, beslutat sig för att placera trupper från National Guard vid gränsen mot Mexiko för att förstärka den kraftigt underbemannade gränspolisen.

Många amerikaner börjar nu känna av den veritabla invasionen söder ifrån. I den lilla staden Hazleton, med trettiotusen invånare, säger borgmästaren Lou Barletta att invandrarna ”förstör” hans stad.
– Dom hör inte hemma här, dom är inte legala medborgare. Jag vill inte ha dom här, säger han.
Kriminaliteten har ökat och invånarna känner sig otrygga. Borgmästare Barletta tänker därför bekämpa den illegala invandringen bland annat genom att stänga ner de företag som använder illegal arbetskraft och bötfälla de hyresvärdar som hyr ut bostäder till illegala invandrare.


  • Publicerad:
    2006-06-25 00:00