POLITIK. Statistik från SVT/Novus visar hur olika män och kvinnor röstar i Sverige. Sverigedemokraterna hade varit det största riksdagspartiet och kunnat bilda majoritetsregering med Moderaterna om männen fick bestämma.

Om man delar in riksdagspartierna i ett vänsterliberalt och ett högerkonservativt block (S, V, C och MP på den ena sidan och L, KD, M och SD på den andra) så röstar män och kvinnor fram helt olika regeringar. De två könens motsatta val sker dessutom i båda fallen med 20 procentenheters preferens för de de två olika regerinspartierna. Detta enligt färsk statistik från SVT/Novus som redovisades igår:

Högerkonservativa mansröster: 59%
Vänsterliberala mansröster: 39,5%

Högerkonservativa kvinnoröster: 39,4%
Vänsterliberala kvinnoröster: 59,9%

Högerkonservativa röster totalt sett: 49,2%
Vänsterliberala röster totalt sett: 49,7%

Bland de manliga väljarna skulle Sverigedemokraterna både bli det största riksdagspartiet och kunna bilda en majoritetsregering bara med Moderaterna. SD får i opinionsundersökningen 25,5 procent av de manliga rösterna, M får 25,3 procent och Socialdemokraterna blir bara det tredje största partiet med 23,5 procent av rösterna.

Totalt sett ligger både Miljöpartiet och Liberalerna i farozonen för att åka ut ur riksdagen. Miljöpartiet har exakt 4 procent stöd medan Liberalerna ligger klart under riksdagsspärren med sina 2,9 procent.


  • Publicerad:
    2021-05-07 14:45