SVERIGEDEMOKRATERNA. För att visa att de är ett antirasistiskt mittenparti gick SD-ledaren tidigare i veckan ut och tog avstånd från Sveriges historia av rasforskning.

I torsdags var det 100 år sedan Rasbiologiska institutet i Uppsala grundades. En som inte firade det var Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

SD-ledaren skriver istället i ett inlägg på Facebook att den rasmedvetna eran är en ”mycket mörk del av Sveriges historia” och lägger ansvaret för den på Socialdemokraterna. Åkesson skriver vidare att vi aldrig får glömma Sveriges rasistiska förflutna eller bedriva rasforskning i framtiden.

Under Socialdemokratisk ledning, togs idag för exakt 100 år sedan beslutet att inrätta Sveriges rasbiologiska institut. Institutet syftade till att bygga upp en vetenskaplig grund för ”rashygieniska åtgärder”, bland annat genom att utföra över 100 000 rasbiologiska undersökningar.

Detta är en mycket mörk del av Sveriges historia – av Socialdemokraternas historia. Idag tycks de tro att det ansvar de hade för 100 år sedan kan gottgöras och glömmas bort genom att beskylla andra för den unkna människosyn dom [sic!] själva hade när de inrättade institutet.

Men vi kommer aldrig att glömma. Vi får aldrig glömma. Både av respekt för dom som drabbades av institutets avskyvärda experiment och undersökningar, men också för att säkerställa att något liknande aldrig mer sker.

Aldrig mer ska Socialdemokraterna eller något annat parti ges möjlighet att genomföra något liknande. Vi måste bekämpa den avskyvärda människosyn som delar upp och graderar människor efter ras.

— Jimmie Åkesson på Facebook

Fria Tider svarade igår på Åkessons inlägg med en träffande kommentar där tidningen konstaterade att det Rasbiologiska institutet var före sin tid och fick sina rasteorier bekräftade när forskare senare upptäckte DNA och kunde göra mer avancerade genetiska studier. Att Åkesson går ut och tar avstånd från rasism den här veckan kan, förutom 100-årsjubileumet, också vara kopplat till att partiet nu tvingats öppna en utredning mot en ledande företrädare som bland annat anklagas för att ha gjort gällande att ”juden är roten till allt ont”.

Det är inte heller första gången SD på ett historielöst sätt attackerar Socialdemokraterna för att ha ett ”nazistiskt förflutet” bara för att partiet en gång i tiden var för ett svenskt Sverige med ett friskt folk. Redan 2018 släppte SD en ”dokumentär” som attackerade Socialdemokraterna på det här viset.


  • Publicerad:
    2021-05-15 14:40