SVERIGEDEMOKRATERNA ”Kurdisk öppenhet” är inte en princip som Åkesson och hans parti anser ska gälla i kurdernas etnostat. Principen ”etnostat” är universell – men ska inte tillämpas på svenska förhållanden.

På Facebook förklarar sig Jimmy Åkesson stå upp för kurdernas rätt till en etnostat.

Tidigare har han medverkat till att företrädare för Sverigedemokraterna, som tillerkänner svenskar samma rätt, utesluts ur partiet.

När kommunisten och nuvarande politiska vilden Amineh Kakabaveh köpslog med Magdalena Andersson och begärde stöd till ”kurdernas frihetskamp” i utbyte mot stöd till en S-regering, blev Åkesson rasande och påtalade i ett indignerat uttalande vildens etnicitet och politiska hemvist.

För detta uttalande anklagades då partiledaren för ”rasism” och ”intolerans” – vilket påkallade en gest av skademinimering.

På sin Facebooksida tillkännagav han sig – i egenskap av ”nationalist” – vara ”starkt för den generella idén om det kurdiska folkets rätt till självstyre i Kurdistan”.

Dubbla måttstockar

Egna företrädare som förespråkar etniska svenskars rätt till ett eget land har dock inte behandlats med silkesvantar av partiet.

Inför valet 2018 kunde Aftonbladet publicera en skandalös nyhet.

En av Sverigedemokraternas kandidater till kommunfullmäktige i Växjö hade i sociala medier länkat till en sång där den föga inkluderande textraden ”svenskar är vita och landet är vårt” ingick.

Den gången var det partiets chefsideolog Mattias Karlsson som stod för skademinimeringen och svenskfientligheten:

Generellt gäller dock att den som inte ställer sig bakom principen om öppen svenskhet inte kan vara medlem eller företrädare för SD på någon nivå. Det är en central del av vår nolltolerans som Jimmie Åkesson införde för ett antal år sedan.

Från att ha stått på andra plats på SD:s valsedel till kommunvalet togs företrädarens namn bort från densamma.

Åkessons aktuella kommentar på Facebook tydliggör den partiets motsägelsefulla hållning som kritiserats allt mer de senaste åren:

I ett internationellt sammanhang gäller olika folks rätt till en egen etnostat, men i ett svenskt sammanhang gäller principen ”öppen svenskhet”.