SVERIGE. Sverigedemokraterna vill nu som enda parti i riksdagen sänka gränsen för fri abort från 18 veckor som gäller nu till 12 veckor.

Sverigedemokraterna anser att det är en viktig principfråga att sänka den svenska abortgränsen. Idag krävs det synnerliga skäl för att få abort efter vecka 12, till exempel om fostret är allvarligt skadat. Sverigedemokraterna vill ge fostret ett större rättsligt skydd och anser att Sveriges abortlagstiftning är extrem. Partiledare Jimmie Åkesson uttalar sig på följande vis om frågan:

”Varför gränsen vid 18 varför inte ännu senare? Är man mest kvinnovänlig om man vill tillåta abort fram till födelseögonblicket eller var ska den här diskussionen hamna någonstans? Det är ju inte bara så att det handlar om kvinnans rätt till sin kropp, jag har respekt för det givetvis, men här handlar det också om en individ och den springande punkten är när blir fostret i magen en egen individ och det är det vi menar att där skiljer vi oss litegrann från hur lagstiftningen ser ut i dag.”

Sverigedemokraterna vill även att kvinnor som får barn men inte klarar av att ta hand om det ska få mer stöd av samhället. Detta vill de åstadkomma bland annat genom att öka möjligheterna för adoption.

Källa:
SD vill sänka gränsen för abort


  • Publicerad:
    2013-05-19 23:28