UTRIKES. De två sydeuropeiska länderna Serbien och Kosovo närmar sig nu Israel ännu mer. Serbien meddelar att man flyttar sin ambassad till Jerusalem och Kosovo upprättar diplomatiska relationer med Israel. Detta efter ett avtal med USA. 

Från vänster: Serbiens president Aleksandar Vucic, USA:s president Donald Trump, Kosovos Premiärminister Avdullah Hoti. Foto: Twitter.

Efter att USA förhandlat fram ett samarbetsavtal mellan Serbien och Kosovo, kommer de två sydeuropeiska länderna närma sig den judiska staten Israel.

Serbiens president Aleksandar Vucic och Kosovos premiärminister Avdullah Hoti träffade i fredags USA:s president Donald Trump i vita huset för att författa ett samarbetsavtal mellan de två balkanländerna. Avtalet gick ut på att skapa ekonomisk tillväxt och arbetstillfällen i länderna, men också ett fördjupat samarbete med Israel.

Serbiens ledning meddelade i fredags att man kommer att flytta sin ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem. Samtidigt meddelar det muslimska landet Kosovo, som aldrig tidigare erkänt Israels suveränitet, att man kommer att upprätta diplomatiska relationer med landet, skriver The Times of Israel.

Serbien blir nu det första europeiska landet att flytta sin ambassad till Jerusalem och Israel uppmanar andra länder att följa i Serbiens linje. Många av de europeiska länderna har dock avstått från att flytta sin ambassad till Jerusalem på grund av den pågående konflikten mellan Israel och Palestina. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu anser däremot att det nya avtalet är ett steg i rätt riktning.

”Jag tackar min vän, president Vucic från Serbien, för hans beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och för att han flyttar sin ambassad”, säger Netanyahu och fortsätter:

”Jag vill också tacka min vän Donald Trump för hans bidrag till den här prestationen.”

Även Trump känner sig nöjd över ländernas närmanden mot Israel, han uttryckte under mötet med Vucic och Hoti att avtalet var historiskt och att han inom en snar framtid skulle besöka både Serbien och Kosovo.


  • Publicerad:
    2020-09-06 10:40