MÅNGKULTUREN. Gårdagen bjöd på sex skjutningar runt om i Sverige. Pressen på Åklagarmyndigheten ökar.

Genrebild. Foto: Johan Wessman (CC BY 3.0).

Sex incidenter av skjutningar med handeldvapen rapporterades igår från olika håll.

1: Årstabron, Stockholm. En man hittad avrättad.

Tidigt på torsdagsmorgonen inledde polisen en teknisk undersökning på Årstabronbron i Stockholm. En död man hade påträffats av förbipasserande som larmade till polis.

— Vi fick in larmet vid 01.01, sade Jari Kalliorinne, vakthavande befäl vid polisen.

En förundersökning gällande mord, alternativt dråp, har inletts. Mannen var blodig när han hittades. Han ska också ha haft kopplingar till gängkriminalitet och blivit utsatt för brott tidigare, enligt uppgifter till Aftonbladet.

— Vi hittar ingen naturlig förklaring till hur skadorna har uppkommit. Därför kan vi inte utesluta brott, sade Jari Kalliorinne.

Den gängkriminalitet tidningen talar om ska enligt obekräftade uppgifter till Nordfront gälla en ledare från det kriminella Fagersjö/Farsta-nätverket.

2: Farsta centrum tunnelbana, Stockholm; grovt vapenbrott.

Flera polispatruller körde efter 18-tiden till Farsta i södra Stockholm på torsdagskvällen efter att män i munskydd setts, vara minst en av dem hade haft en pistol. Tomhylsor hittades senare i området.

Sönderskjutna fönsterrutor upptäcktes också. Videoinspelningar från övervakningskameror undersöks för att försöka identifiera vapenbrottslingarna.

Polisen utreder händelsen som grovt vapenbrott.

3: Skottlossning i Hässelby Strand, Stockholm

Många personer hörde skottlossning i Hässelby Strand, Stockholm, och såg folk springa från platsen.

Polisen letade efter två personer som kan ha skjutit med handeldvapen, men man hittade inga spår av vare sig vapenbärarna eller deras aktiviteter.

4: Tre män gripna efter att ha skjutit i problemorten Södertälje.

I samband med att en polispatrull patrullen var i Järna efter att vittne hört skottlossning greps tre personer. Skottlossningen skedde eller i anslutning till en fastighet. De tre männen greps misstänkta för grovt vapenbrott. Vid denna händelse blev dock ingen person skadad.

5: I Nyfors, Eskilstuna mördades en tonåring med tre skott.

Polisen larmades till stadsdelen efter att skottlossning hörts i området. Den skottskadade ynglingen som hittades på platsen dog senare av sina skador. Polisen ändrade brottsrubriceringen från dråp till mord. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska någon öppnat eld från en bil.

Enligt uppgifter på sociala medier ska ynglingen bland annat blivit träffad i huvudet. Skjutningen ägde rum utanför en fritidsgård i Nyfors. Enligt personer som påstår sig vara vittnen sköts han ”mitt bland folk”, också meddelat på sociala medier.

6: Mord efter skjutning i Brandskärr, Nyköping.

Efter en skottlossning som skedde utanför en skola i Brandkärr larmades polis vid 23.30-tiden på torsdagskvällen fördes en man i kritiskt tillstånd till sjukhus. Mannens liv gick inte att rädda, och hans anhöriga underrättades om hans död.

Polisen söker efter en eller flera gärningspersoner. Brottsrubriceringen är mord.

Eftersom polisen i Södermanland utreder två parallella händelser under torsdagskvällen som rubriceras som mord i Nyköping och i Eskilstuna, beslutade Polisen att inleda en så kallad särskild händelse för att bland annat kunna sätta in extra personal i de drabbade städerna.

— Vi ser i nuläget ingen koppling, men det är något som vi utreder, sadeThomas Agnevik, presstalesman hos polisen.

Åklagarmyndigheten mäktar inte med det ökade samhällsvåldet
Åtta fackliga företrädare på Åklagarmyndigheten skriver i en debattartikelAftonbladet att åklagarna inte längre hinner med att lagföra alla skjutningar och gängkriminaliteten som förekommer i hela landet. Behovet av att snabbt öka antalet åklagare är skriande, anser de.

För varje år blir ärenden mer och mer komplicerade, arbetsbelastningen högre och högre och utrymmet för återhämtning mindre och mindre. Sedan en tid tillbaka lämnar alltför många erfarna, duktiga åklagare yrket då man inte orkar längre. Nu är gränsen nådd.

Klanområdena är huvudproblemet, menar de fackliga företrädarna för Saco-S.

Brottsligheten med skjutningar och gängkriminalitet förekommer i hela landet. Enligt polisen finns särskilt utsatta områden i storstadsregionerna, men även i mindre orter som Växjö, Borås, Landskrona, Örebro och Södertälje. Det innebär att det på dessa orter finns områden där det är en allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen, vilket försvårar möjligheten att utreda brott.

Därutöver finns det utsatta områden i Eskilstuna, Norrköping, Halmstad, Västerås, Kristianstad, Jönköping och Trollhättan.


  • Publicerad:
    2020-09-18 09:45