MOTSTÅNDSRÖRELSEN Simon Lindberg, ledare för Nordiska motståndsrörelsen, har återigen blivit utnämnd till Nordens farligaste man. Han beskrivs som extremt farlig – trots att han är bannad på Twitter.

Counter extremism projects webbsida har en ny lista över planetens 20 farligaste extremister publicerats. Listan utgörs till största delen av medlemmar i Hamas, Hezbollah eller IS, men man har även smugit in några personer som sticker ut från mängden.

På fjärdeplatsen, efter Hezbollahs generalsekreterare Hassan Nasrallah, den iranske militären Hossein Salami och Ismail Haniyeh från Hamas ledning, kommer den amerikanske nationalisten Robert Rundo.

Rundo verkar dock inte anklagas för att ha deltagit i något krig eller genomfört terrorhandlingar, istället uppges han vara efterlyst för förberedelse för våldsamt upplopp i samband med den välkända demonstrationen i Charlottesville i Virginia.

Tillsammans med andra medlemmar av Rise above movement anklagas han för att ha tagit sig dit med avsikten att begå våldshandlingar. Några faktiska våldshandlingar som genomförts verkar det dock inte vara tal om.

Rundo har tidigare intervjuats i Nordic Frontier, något man kan höra på Nordiskradio.se.

Extremt farlig trots Twitter-bannlysning

Längre ner på listan återfinns ett i Sverige bekant ansikte, nämligen Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg. Detta motiveras bland annat med att medlemmar i organisationen, som grundades år 1997, ska ha dödat tre personer ”sedan 80-talet”.

Förutom detta anklagas Lindberg för att ha använt sociala medier för att sprida ”hatpropaganda” och ”konspirationsteorier”. Man skriver även följande:

Trots att hans Twitterkonto är avstängt har Lindberg fortfarande en betydande förmåga att göra skada, vilket innebär att han är en extremt farlig individ.

En kommentar om detta har publicerats på Motståndsrörelsen.se.

Molyneux och Robinson med på listan

Med på listan finns också Tommy Robinson, en känd islamkritisk aktivist från Storbritannien. Han beskrivs som kriminell, då han är dömd för förtal mot en syrisk elev han anklagat för att ge sig på engelska skolflickor, samt för att ha filmat i en domstolsbyggnad och kallat en grupp åtalade män ”muslimska barnvåldtäktsmän”.

Han uppges även ha haft kontakt med Darren Osbourne, som dömts för att ha genomfört ett attentat mot en grupp muslimer år 2017, före dess att denne begick sitt dåd.

En fjärde person som finns med på listan är Youtube-profilen och högerdebattören Stefan Molyneux. Anklagelserna mot honom, som motiverar att han ska vara en av världens mest farliga extremister, kan sammanfattas som att han är en rasist, inte tror på ”förintelsen” och att många följer honom på sociala medier.