SVERIGE. Svenska hemlösa får allt svårare att sälja gatutidningen Situation Sthlm på grund av hot, konkurrens och rädsla för att bli anklagad för att vara rasist från potentiella köpare.

situation-sthlm

Gatutidningen för hemlösa i Stockholm, Situation Sthlm, har i dagarna publicerat en artikel om att de zigenska tiggarna försvårar för hemlösa att sälja tidningar.

Tony berättar att han började få svårare att sälja tidningen för ett år sedan. För att lyckas sälja samma mängd blev han klar vid nio på kvällen, istället för fem.

– Jag hade tiggare runt min plats förr. De kom och satte sig på var sin sida om mig och tiggde. Det störde också min tidningsförsäljning. Köpte nån en tidning var de där med sin mugg, säger han till Situation Sthlm.

– När jag kommer och ställer mig i dag så tar det tio minuter så kommer det fyra-fem EU-migranter och ställer sig där med sina tidningar, trycker upp den i ansiktet på folk.

Tidningen tar också upp konfrontationerna mellan zigenska tiggare och hemlösa där Situation Sthlm har behövt ha två gatuvärdar ute på stan bara för att stävja bråken. Flera hemlösa har hotats och blivit fysiskt attackerade av EU-migranterna. I flera fall lyckas tiggarna med att driva bort de hemlösa från platsen, bekräftar Miklos som brukar lämna sin försäljningsplats när det kommer för många tiggare.

– Då går jag därifrån och säljer nån annanstans. Många går bara förbi nu, oftare än förr i alla fall, och ser varken åt mitt håll eller åt tiggarna, de bara ser ner i marken och går förbi. Det påverkar försäljningen.

Tidningen skriver vidare att trots att tiggarna fått en egen tidning, ”Sofia Z”, som ska ersätta tiggeriet med försäljning så sitter EU-migranterna och tigger och säljer samtidigt. När någon köper de hemlösas tidning kommer tiggarna fram och tigger av de hemlösa.

Redaktören för Ledarsidorna.se, Johan Westerholm, har kommenterat artikeln och skriver att ”även jag numera går förbi försäljarna av ’Situation Sthlm'” eftersom han är rädd för att bli anklagad för att vara rasist.

Numera får jag dåligt samvete när jag köper en – för samtidigt som jag gör det så ställer sig minst en tiggare med sin pappmugg och skramlar. Och blänger surt på mig och försäljaren av Situation Sthlm när jag antingen ignorerar dem eller säger nej. Jag vet inte vad som gnager i mig mest – om det är att jag hellre köper av en svensk hemlös som är på väg tillbaka eller om jag känner min integritet kränkt. Min självklara rätt att välja vem jag skall hjälpa i stunden. Och det är inte utan att jag känner att kanske var jag rasist nu.

Källor:
Andra gator idag
Licens för att tigga


  • Publicerad:
    2015-04-07 08:20