FINLAND. Den årliga 6/12-marschen som brukar anordnas på Finlands självständighetsdag, den 6 december, ställdes in i år på grund av coronapandemin. Polisen har gripit flera personer i Helsingfors som ändå tänkt marschera. 

https://www.nordfront.se/wp-content/uploads/2018/12/fackel17-460x345.jpeg

Självständighetsmarschen i Helsingfors år 2018.

Årets Självständighetsmarsch, eller 6/12 marsch i Helsingfors ställdes in i år på grund av coronapandemin. Vanligtvis brukar flera tusen finländare och nordbor delta i den årliga marschen.

Under dagen samlades ändå en del människor på Tölö torg i Helsingfors för att hålla marschen. Polisen var tidigt på plats och skingrade folksamlingen. Fyra personer har i samband med detta gripits misstänkta för hets mot folkgrupp, efter att de påståtts sätta upp klistermärken som ”kränker sexuella minoriteter”.

Nationellt sinnade finländare har sedan tidigare planerat att genomföra Självständighetsmarschen trots coronarestriktioner, något som man inte lyckades göra. Folksamlingar på över 10 personer är just nu förbjudna i Helsingfors.

— Polisen följer med diverse diskussionstrådar på sociala medier under kvällen och ingriper ifall det finns behov, uppger kommissarie Patrik Karlsson för STT.


  • Publicerad:
    2020-12-06 20:45