BIDRAG. En muslimsk man kritiserade beslutet att han skulle behöva betala sitt eget ritualslaktade kött. Nu får han rätt av förvaltningsrätten.

Halal

Den muslimske mannen som bor på ett PUT-boende i Munkedal uppgav att han lovat sin mamma att inte äta något annat kött än halalslaktat. Mannens begäran fick först avslag hos nämnden för individ- och familjeomsorg. De menade att mannen redan får kost och logi betald av skattebetalarna, samt att han har två tusen kronor i fickpengar varje månad som han kan köpa ritualslaktat kött för.

Själv menade mannen att det inte är rimligt att han själv ska behöva betala för sitt eget halalkött. ”Det är inte rimligt att jag ska använda mitt studiebidrag för att köpa kött, vilket jag gör idag”, sade mannen som fortsatte att driva ärendet. Förvaltningsrätten bestämde sig för att helt gå på mannens linje och har nu bestämt att skattepengar ska finansiera det ritualslaktade köttet.

Judisk kosherslakt och muslimsk halalslakt går till som så att djuret som ska slaktas får sina halspulsådror samt luft- och matstrupe avskurna. Djuret förblöder då sakta under fullt medvetande. Känsliga läsare varnas för innehållet nedanför!

Källa:
Papperstidningen Lysekilsposten


  • Publicerad:
    2013-10-31 19:00