ARMENIEN/TURKIET. Skelett som troligen kommer från det armeniska folkmordet har hittats vid en skola i Van, nuvarande Turkiet.

school

Upptäckten av skeletten gjordes då rester hade börjat sticka upp ur marken. För inte mindre än ett år sedan upptäcktes skelettrester bara en bit från det nya fyndet när en ny förskola skulle byggas. Än idag går det att hitta benrester i närheten av skolan.

Armenien har länge velat få ett internationellt erkännande av folkmordet som utfördes av det Ottomanska riket under det första världskriget. När försöken inleddes för att få folkmordet erkänt internationellt som en förintelse uppstod kritik från judiska grupper. När en resolution lämnades in till kongressen i USA menade judiska grupper att det armeniska folkmordet är en myt.

”Vi har regelbundna kontakter med Azerbajdzjans judar som nu bor i USA och de är beredda att göra allt för att förhindra armeniernas intentioner i kongressen. Vårt judiska samfund säger officiellt att vi inte känner det ’armeniska folkmordet’. Folkmord är vad armenier begick i Khojaly och inte mytiska legender av armenier”, sade då Semen Ikhiilov.

Här i Sverige erkändes folkmordet så sent som 2010 av riksdagen som då gick emot den borgerliga regeringen. Utrikesminister Carl Bildt var då en av de som var mest kritisk till godkännandet. Han sa då: ”Min inställning är lika tydlig som utrikesminister Clintons i den här frågan: den här typen av försök att politisera historien motverkar försonings- och fredssträvanden”.

På frågan om han trodde att ett folkmord hade ägt rum sa han: ”Jag vill inte ta ställning för vare sig den ena eller andra sidan i denna debatt. Det tror jag försvårar försoningsprocessen mellan Armenien och Turkiet”.

Uppgifter om hur många som omkom varierar beroende på om man frågar turkarna eller armenierna men allt mellan 200 000 upp till 1,5 miljoner människor uppges ha mist livet. Förutom armenier, som stod för majoriteten av offren, mördades även assyrier, syrianer, kaldéer och greker.

Källor:
Skulls and Bones Exposed in Mass Grave Near Van
Folkmordet1915.se
Armenian National Institute


  • Publicerad:
    2013-10-06 16:16